Kommunrankning
Sveriges bästa miljöbilskommun – för andra året i rad
Publicerad: 20 juni 2012, 05:52
Fjolårsvinnaren i toppen igen. Gröna Bilister har publicerat årets kommunranking.
Ämnen i artikeln:
GreentechHållbara TransporterMiljöteknikCleantechGröna BilisterBioenergiBiogasMiljöbilFör andra året i rad toppar Trollhättan Gröna Bilisters ranking av kommunernas arbete med att miljöanpassa bilismen. Lilla Edet är bäst av småkommunerna.
I kommunrankingen ligger fokus på utförda åtgärder och uppnådda resultat, snarare än på visioner och mål. Gröna Bilister bedömer bland annat den kommunala bilparken, upphandlingsregler för fordon och transporter, arbetet för att hitta alternativ till bilen vid tjänsteresor, miljöbilsförmåner till allmänheten, samt tillgång till och produktion av förnybara bränslen.
– Sedan förra året har kommunernas miljöarbete tagit ett tydligt steg framåt. Särskilt de små kommunerna visar framfötterna. Lilla Edet med 13 000 invånare tillverkar egen biogas. Alvesta, Mellerud och Högsby har kommit längre i miljöarbetet än flera mångdubbelt större kommuner. Storleken har liten betydelse, det är på viljan det kommer an, säger Per Östborn, projektledare för Kommunranking 2012, i ett pressmeddelande.
Sedan förra året har miljöbilsandelen i kommunernas fordonsflottor ökat från 59 procent till 63 procent. Det avspeglar trenden i nybilsförsäljningen, men är enligt Gröna Bilister ett steg bakåt, med tanke på riksdagens mål att fordonsflottan ska vara fossiloberoende 2030.
Men det finns kommuner som redan närmar sig det målet, som till exempel Robertsfors, där 78 procent av kommunens drivmedel är förnybara.
Enligt Gröna Bilister finns det inte någon röd tråd bland de framstående kommunerna när det gäller storlek, geografi, ekonomi eller politiskt styre.
– Den gemensamma nämnaren är istället att de satsat långsiktigt, konsekvent och har tydliga spelregler. Dessa kommuner visar för regeringen vad det innebär att ta målet om fossiloberoende på allvar, säger Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister.
– Ta vinnaren Trollhättan som exempel. De tillverkar egen biogas sedan 1996 och sedan många år har de en strikt policy för att prioritera biogasbilar. De kräver att personalen tankar biogas eller etanol i bilar avsedda för detta, och de kräver att entreprenörer som kör transporter åt kommunen använder förnybara drivmedel, säger Per Östborn.
– Satsningen på biogas har fört Trollhättan till Sverigetoppen. Snart tillverkas elbilar i stor skala i Saabs fabrik. Det är i Trollhättan saker händer, avslutar Jakob Lagercrantz.
Tomas Tirén