Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Sveriges miljöbästa kommun - för fjärde året i rad

Publicerad: 13 maj 2020, 14:48

Att toppa miljöbästa kommun fyra år i rad är både imponerande och unikt. Miljödirektör Henrik Frindberg hittar en förklaring i en stor uthållighet från politiken. Miljö har aldrig fått bli en separat fråga utan har alltid haft sin plats i alla delar av verksamheten.


2017, 2018, 2019 och 2020. Det är den unika raden av förstaplatser i totalrankningen miljöbästa kommun som Helsingborgs Stad lyckats prestera. Henrik Frindberg som leder miljöarbetet i staden på tjänstemannanivå är överraskad men pekar på ett bra samarbete.

– Vi har hållit på länge och hittat en bra ton mellan alla inblandade, politiker och medarbetare i staden, att det är lätt att göra rätt och att vi vågar testa nya angreppssätt. Till exempel vårt klimatväxlingssystem där flygresor bekostar gratis tågresor för alla anställda. Det är vår stora styrka, säger han.

Vad är det då Helsingborgs stad lyckas så bra med förutom att pricka rätt i den enkät som delvis ligger till grund för utmärkelsen i Aktuell Hållbarhet?

Henrik Frindberg som varit med alla fyra åren ser tre milstolpar i stadens miljö- och klimatarbete som sammantaget har blivit till ett vinnande koncept. Det första han vill lyfta fram är Helsingborgs Stads livskvalitetsprogram som syftar till att koppla ihop miljö- och hälsofrågor.

Det vilar på ett brett angreppssätt som både inkluderar stadens 10 000 anställda och invånarna i Helsingborg.

– Allt vi gör ska gynna livskvaliteten för dem som bor här och då blir hälsoaspekter också en avgörande miljöfråga, säger Henrik Frindberg.

Den andra milstolpen handlar om klimat- och energiplanen. Här finns det skarpa målet att bli en klimatneutral stad år 2035. För att klara det har staden tydliga ambitioner om klimatutsläpp och resursanvändning i balans, om hållbara transporter och resor samt mål om hållbar konsumtion när det gäller livsmedel, varor och tjänster.

Vidare finns här riktlinjer om att såväl förnybar som återvunnen energi ska utvecklas så långt möjligt, samt att staden i sin finansförvaltning ska främja hållbara och klimatsmarta investeringar.

Till sist lyfter Jens Gille, miljöstrategisk chef, en för året ny ambition om att öka inlagringen av koldioxid i mark och vegetation:

– Under våren har vi haft en forskare anställd i kommunen som tittat på hur den markanvändning som kommunen har inflytande över kan planeras, skötas och brukas så att så mycket koldioxid som möjligt kan bindas.

Den tredje milstolpen handlar om förankring, att få både stadens invånare och det lokala näringslivet att engagerar sig i klimat- och miljöarbetet.

– Här finns nu två verktyg. Det första är Helsingborgsavtalet och vänder sig till företag för att uppmuntra dem att delta i omställningen till klimatneutralitet. Det andra är Helsingborgarnas klimatavtal som är ett gräsrotsinitiativ där medborgare kan engagera sig och få hjälp att ta sig vidare. Det är härligt att följa det engagemanget, säger Henrik Frindberg.

Se hela rankningen och alla kommuners svar och resultat på www.kommunrankning.se 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News