Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Visst bluffar ni inte kommuner?

Publicerad: 29 november 2019, 11:57

SONY DSC

Varje år granskar tidningen Aktuell Hållbarhet de svenska kommunernas miljöarbete. Nacka kommun, årets vinnare i kommungruppen ”Storstäder och storstadsnära kommuner” har på senare tid fått kritik för att några av de svar de lämnat i årets rankning inte stämmer med verkligheten.


Kommunerna har en mycket viktig roll som motor i arbetet för en hållbar utveckling. I sin självstyrande roll har man många gånger ett större mandat än staten när det gäller de flesta angelägna miljöfrågor. Därför granskar och rankar Aktuell Hållbarhet sedan tio år tillbaka ambition och aktivitet inom viktiga miljö- och hållbarhetsfrågor i landets samtliga kommuner.

Rankningen har kommit att bli en uppskattad benchmark för kommunerna, samtidigt som den är en viktig källa och grund för vår journalistik.

Kommunrankningen baserades 2019 på en enkät med självskattning där kommunerna svarat på frågor om sitt miljöarbete, totalt 25 frågor och en följdfråga. Rankningen bygger också på statistik från ett flertal offentliga källor. 

Egenskattning som metodik är något som används i ett flertal välrenommerade rankningar. Det är ett sätt att få fram intressant information när det saknas vedertagen statistik. Kommunernas egna svar förväntas vara sanningsenliga och korrekta, men det har visat sig att så inte alltid är fallet.

Det senaste fallet har rönt en del uppmärksamhet både i lokalpress och hos oss på Aktuell Hållbarhet. Det handlar om Nacka kommun, årets vinnare i kommungruppen ”Storstäder och storstadsnära kommuner”. Oppositionspartiet Nackalistan har granskat kommunens svar i detalj och hittat ett antal frågor som de anser att kommunen har svarat felaktigt på.

Nackas miljöchef Per Enarsson tillbakavisar dock kritiken från Nackalistan och säger till Aktuell Hållbarhet att de svar de lämnat till 100 procent är sanna.

Vi applåderar Nackalistans granskning och initiativ och ser att det verkar finnas fog för den kritik som förs fram i rapporten. Men vi har rent principiellt beslutat att för år 2019 inte öppna upp rankningen och göra en ny bedömning eftersom vi då måste kunna göra detta för samtliga kommuner.
Nacka får stå för sina svar – som de hävdar är korrekta. Nackalistans undersökning pekar på motsatsen i flera fall, vilket du kan läsa om här. Som läsare och intressent är du fri att göra din egen bedömning.

Aktuell Hållbarhet kan omöjligen ta rollen som tredjepartsrevisor. Däremot är vi fullt transparenta med alla svar som kommunerna lämnar in i egenskattningen, för att aktörer som exempelvis Nackalistan ska kunna granska kommunernas svar.

Inför 2020 kommer vi att genomföra ett par åtgärder för att minimera tolkningsutrymmet i de frågor som ställs.

Vi kommer att:

- Ännu tydligare exemplifiera och förtydliga varje fråga för att minimera tolkningsutrymmet.
- Ge offentlig öppen data en större tyngd i viktningen när det gäller den poängsättning som ligger till grund för rankningen. De egna svaren har fortfarande stor betydelse, men väger alltså inte lika tungt som de gjort tidigare.
- Öka granskningen och genomgången av de kommuner som vinner för att göra en uppskattning av om deras svar är rimliga.
- Tydligare kommunicera hur otroligt viktigt det är att alla kommuner svarar sanningsenligt på enkäten.

Arbetet med 2020 års rankning har börjat och vi gör vårt yttersta för att den ska bli så relevant, rättvis och angelägen som möjligt.

Har du tankar kring hur kommunrakningen kan vässas och förbättras, tveka inte att ta kontakt med oss.

Mikael Salo
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet
mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Catrin Offerman
programproducent och projektledare, Aktuell Hållbarhet
catrin.offerman@aktuellhallbarhet.se

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.