fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Krönika: Äntligen lyfter vi även de små kommunerna

Publicerad: 25 maj 2022, 05:36

Aktuell Hållbarhets reporter Karin Tideström.

År efter år har små kommuner haft svårt att hävda sig i vår rankning. Med den nya kategorin bästa landsbygdskommun vill vi nu ändra på detta – och ge dem välförtjänt uppmärksamhet.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

KT


Årets kommunrankning visar på ett brett engagemang bland stora såväl som små kommuner. Arbetet går stadigt framåt på ett flertal områden, till exempel när det gäller fossilfria transporter, miljökrav i upphandlingar och miljöhänsyn vid samhällsplanering och byggprojekt.

Många är eldsjälarna som driver det här arbetet framåt – och de finns i både de stora och de små kommunerna. Därför känns det extra roligt att i år få presentera en ny kategori i vår rankning – bästa landsbygdskommun. De minsta kommunerna har ofta hamnat på efterkälken i Miljöbästa kommun-rankningen, som ställer höga krav på strategi, uppföljning och dokumentation. Ibland finns helt enkelt inte de personella resurser som krävs för att ha ett strukturerat arbete på alla områden. Å andra sidan har småkommunerna nära till både medborgare och det lokala näringslivet.

Beslutsvägarna är kortare och mycket kan åstadkommas på kort tid om viljan och engagemanget finns.

Detta återspeglas också i årets rankning. Ludvika, som blir den första kommunen att ta hem titeln bästa landsbygdskommun, är en av få kommuner som har lyckats få ner sina klimatutsläpp så mycket att de ser ut att kunna nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Det kommunala fjärrvärmebolaget har haft en viktig roll i detta – de ville ställa om ännu snabbare än vad kommunen föreslog. Genom att ställa klimatkrav vid upphandlingar och föra dialog med det lokala näringslivet har kommunen också kapat stora utsläpp.

Ludvika visar att det går att ha ett ambitiöst miljöarbete utan att ha storstadskommunernas finansiella muskler. Vi hoppas att det ska bli en inspirationskälla för fler små kommuner som vill vara med och tävla om den nya titeln bästa landsbygdskommun.

Läs mer om Miljöbästa kommun

Malmö vinnare för andra året i rad

Lund blir bästa större stad – långsiktighet receptet

Kalmar bästa mindre stad – efter storsatsning på miljö

Ludvika bästa landsbygdskommun – kapade utsläppen genom upphandlingskrav

Analys: Så ser kommunernas miljöarbete ut 2022

Grattis årets miljöbästa kommuner 2022 – nu lyfter vi landsbygden!

Beställ rapporten – för en djupanalys av kommunernas svar 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev