Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika

Krönika: Biologisk mångfald på allas läppar – men blir det någon verkstad?

Publicerad: 11 maj 2022, 06:56

Foto: Getty Images

Våra ekosystem har fått välförtjänt uppmärksamhet, men det räcker inte. Nu krävs det handling.


Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Biologisk mångfald och utarmningen av ekosystem och arter är på hela världens läppar just nu och spås bli nästa stora utmaning för alla hållbarhetsansvariga – efter klimatfrågan. Science based targets för biologisk mångfald är under framtagande, liksom nya ramverk och rapporteringssystem. Det verkar som att polletten äntligen har trillat ner, tillsammans med insikten om att vi helt enkelt inte klarar oss utan välmående ekosystem. Vi är helt beroende av dem – för vår livsmedelsförsörjning, tillgång till rent vatten och frisk luft att andas.

Det inger hopp. Vi visade handlingskraft under coronapandemin och vi har visat handlingskraft i klimatfrågan – även om det har gått på tok för långsamt. Vi borde kunna visa handlingskraft även när det gäller biologisk mångfald. Men då krävs nya grepp.

Sverige har sedan länge flera miljömål som rör biologisk mångfald men har inte lyckats nå ett enda. Detta trots att vi har betydligt bättre förutsättningar än de flesta andra länder i världen.

I det senaste numret av Aktuell Hållbarhet frågade vi riksdagspartierna vad de vill göra i frågor som är viktiga för att vända utvecklingen. Svaren visar att alla partier tar ämnet på allvar, vilket är hoppfullt. Flera partier hänvisar dock till markägarna och att åtgärderna bör vara frivilliga. Det är den politik som Sverige för i dag och som bevisligen inte har fört oss mot målen. 

Varför dessa partier tror att linjen nu plötsligt ska börja fungera bättre är oklart. Här behöver väljarna bättre svar. För nu räcker det inte med ord längre, nu måste det bli verkstad.

Läs mer: Valet 2022: Jord- och skogsbruket är stora vattendelaren – Liberalerna sticker ut 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev