torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

HD tar upp PFAS-målet i Kallinge

Publicerad: 3 maj 2023, 09:17

Vattenverket i Brantafors, Ronneby kommun – nu tas PFAS-fallet upp av Högsta domstolen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Högsta domstolen tar upp målet med det PFAS-förorenade dricksvattnet i Kallinge, Blekinge. I hovrätten friades det kommunala vattenbolaget.

Ämnen i artikeln:

KlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Under onsdagsförmiddagen meddelade Högsta domstolen att de tar upp ärendet med PFAS-skandalen i Kallinge, i Blekingekommunen Ronneby, där höga halter av de giftiga kemikalierna spridits i det kommunala dricksvattnet. PFAS-föreningen, som samlar boende och drabbade i Kallinge, stämde 2016 det kommunala dricksvattenbolaget och krävde skadestånd. I tingsrätten dömdes vattenbolaget att betala ut skadestånd, men de friades sedan från skadeståndskraven i hovrätten.

”Det är så viktigt för oss 155 som gick till domstol, för alla andra som bor i Ronneby och Kallinge, som är fullsmetade med de här kemikalierna. Det är otroligt viktigt för alla som i framtiden eventuellt kommer få kemikalier i sig via en produkt som exempelvis dricksvatten”, säger Herman Afzelius, PFAS-föreningen, till nyhetsbyrån TT.

”Ett steg i rätt riktning, vi är så enormt tacksamma för detta besked! Nu håller vi alla tummar och tår att HD dömer till vår fördel”, skriver PFAS-föreningen i en uppdatering i sociala medier.

Tingsrätten gjorde bedömningen att de förhöjda PFAS-halterna i de 155 personernas blod i sig utgjorde kroppsskada och skäl för skadestånd. Hovrätten gjorde däremot bedömningen att de förhöjda halterna utgjorde en förändring av kroppen men som inte nödvändigtvis utgjorde en skada på kroppen.

Aktuell Hållbarhet har sökt PFAS-föreningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev