Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Anställda på Greenpeace slår larm: Vi blir mobbade och förnedrade

En giftig arbetskultur där mobbning, hot och utfrysning är vardag. Så beskriver anställda och före detta anställda den psykosociala arbetsmiljön på miljöorganisationen Greenpeace i Sverige. Organisationen är genompräglad av mobbning och förnedring, säger en anställd.

Publicerad: 25 juni 2020, 10:21

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

”Greenpeace Sverige är en organisation som är genompräglad av mobbning och förnedring. Antalet utbrända är oerhört högt och det har inget med arbetsbörda att göra utan snarare på grund av mobbning, förnedringsretorik och svagt ledarskap”. Det skriver en person som arbetar på Greenpeace Sverige till Aktuell Hållbarhet. Bilden bekräftas av flera personer, både anställda och tidigare anställda på Greenpeace, som Aktuell Hållbarhet varit i kontakt med. 

Ingen av de personer som Aktuell Hållbarhet pratat med törs öppet ställa sig bakom kritiken, inte ens de som i dag har lämnat Greenpeace. Rädslan att bli utfryst från den svenska miljörörelsen uppges vara för stor.

– Men situationen på Greenpeace är det absolut värsta jag sett. Det handlar om riktigt grov mobbning och utstuderad utfrysningsteknik. Det har också förekommit fall där chefer hotat anställda både verbalt och via mail, säger en person som tidigare varit anställd på Greenpeace. 

– Det gick så långt att jag nu efter att jag slutat säger åt människor jag känner att avstå från att ge pengar till Greenpeace Sverige. 

Greenpeace nordiska ledning har genom åren genomfört ett antal interna utredningar för att komma tillrätta med problemen i Sverige. Enligt Aktuell Hållbarhets källor har liknande arbetsmiljöproblem tidigare funnits i Norge och Finland, men där har man sedan flera år lyckats komma tillrätta med problemen. Den psykosociala arbetsmiljön på Greenpeace Sverige är enligt de personer Aktuell Hållbarhet pratat med dock fortsatt akut dålig. 

– Vi har haft flera undersökningar i Sverige som visar att ”toxic environment” och utfrysning är den främsta anledningen till sjukskrivningar, säger en Greenpeace-anställd. 

En annan person berättar att det flera gånger hänt att anställda säger upp sig efter bara några månader på grund av rädsla för cheferna. Vidare beskrivs hur chefer lämnar organisationen i förtid på grund av den dåliga stämningen. 

– En sak som diskuterats internt under flera år är hur majoriteten av de anställda upplever att det är ”mörk energi som tar över så fort man kommer innanför dörrarna” och ”toxisk arbetsmiljö”. Detta står i flera arbetspapper som ledningen har, säger en anställd.  

Enligt en tidigare anställd är en orsak till problemen på Greenpeace att organisationen är överflödig och att det finns anställda som inte har något att göra. Personen menar också att de som jobbat länge sällan låter nyanställda komma till tals.

”Utfrysning är den främsta anledningen till sjukskrivningar”

De nordiska Greenpeace-organisationerna leds av en gemensam styrelse där Mads Flarup Christensen är generalsekreterare. När Aktuell Hållbarhet tar upp frågan om arbetsmiljön på Greenpeace Sverige svarar Mads Flarup Christensen att han ”har fullt förtroende för den svenska ledningen och det arbete som bedrivs kring arbetsmiljön på det svenska kontoret”.

Mads har varit generalsekreterare för Greenpeace Norden sedan 2008 med placering vid kontoret i Köpenhamn. Han har själv varit aktiv i Greenpeace sedan 1992 och var under perioden 2015-2016 generalsekreterare för Greenpeace International.

– Ledningen har blundat för problemen i flera år och varit tysta, säger en före detta anställd till Aktuell Hållbarhet. 

På Greenpeace Sverige är i dag Isadora Wronski tillförordnad chef för verksamheten. Hon säger till Aktuell Hållbarhet att Greenpeace Sverige har det hon kallar kulturproblem. Dock menar hon att detta till stor del i dag är åtgärdat och att ”stämningen på kontoret i dag är bättre än någonsin”.

– Vi tolererar självklart varken mobbning eller hot. Vi har ett omfattande integritetspolicyramverk på plats sedan tio år tillbaka. Den policyn säkerställer att arbetsplatsen ska vara trygg och inkluderande. Vi har en uppförandekod och en person med särskilt ansvar att kunna ta emot den här typen av klagomål från anställda.

Isadora Wronski berättar också att Greenpeace har en visselblåsarfunktion där anställda anonymt kan berätta om missförhållanden. 

– Just nu har vi inga pågående ärenden av det här slaget alls. Om det nu finns personer hos oss som känner så här så uppmanar vi dem att använda de verktyg som vi har så att vi kan komma tillrätta med problemen. 

De anställda som Aktuell Hållbarhet varit i kontakt med säger dock att visselblåsarfunktionen inte används för att folk är rädda. 

– De tre som använt detta system inom Norden de senaste åren blev mobbade och utfrysta och slutade sedan självmant.

Vad gäller kritiken mot visselblåsarsystemet säger Isadora Wronski att det i så fall var före hennes tid som verksamhetschef och att hon måste kolla upp hur detta hanterades från ledningen i Danmark. 

”Jag är faktiskt imponerad över hur Greenpeace arbetar med den psykosociala arbetsmiljön”

Nyligen stod det klart att Greenpeace ledning beslutat att anställa den före detta EU-parlamentarikern Carl Schlyter som kampanjledare med ansvar för klimat- och systemomställningsfrågor. De personer som till Aktuell Hållbarhet kritiserar den psykosociala arbetsmiljön på Greenpeace ifrågasätter rekryteringen.

– Vi sökte en person med flera års erfarenhet av kampanjarbete, projektarbete och arbete med politisk påverkan. Carl Schlyter har inget av detta. Att ta in Carl Schlyter är för oss som drabbats (av den dåliga arbetsmiljön, reds anm) en signal att de, ledningen, inte vill förbättra situationen, säger en Greenpeace-anställd.

Den interna kritiken mot rekryteringen handlar också om organisationens politiska oberoende. 

– Kritiken mot anställningen av Carl Schlyter är absurd. Vi har haft en lång och gedigen rekryteringsprocess där vi träffat och intervjuat flera kandidater, säger generalsekreterare Mads Flarup Christensen som är den som är ytterst ansvarig för rekryteringen. 

Carl Schlyter själv tycker att kritiken är missvisande och han känner inte alls igen sig i den kritik som riktas vare sig mot rekryteringen eller den arbetsmiljöproblematik som målas upp. 

– Jag tycker att det är helt missvisande att säga att jag inte har kompetens inom kampanjarbete. Jag var initiativtagare och mest pådrivande bakom den första kampanjen i EU som fick mer än en miljon namnunderskrifter för att stoppa långväga djurtransporter. Jag var också initiativtagare till EU-kampanjen som slutligen ledde till lagstiftning mot import av sälprodukter till Europa. Jag har varit med i åtta valkampanjer. Jag har arbetat med politiska förhandlingar i 25 år på lokal, nationell och internationell nivå i politiska sammanhang på flera olika språk.

Carl Schlyter säger också att han upplever sig mycket välkommen av de anställda på Greenpeace och dem han pratat med hittills. Vad gäller kritiken mot arbetsmiljön säger han att det är bra att det lyfts upp så att frågorna kan adresseras. 

– Jag är faktiskt imponerad över hur Greenpeace arbetar med den psykosociala arbetsmiljön. Jag har redan fått gå en utbildning på två halvdagar om hur man kommunicerar internt, hur man lyfter upp eventuella problem till ytan och hur man ger konstruktiv feedback. 

 


Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News