Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Boverket utreder hur lokaler kan bli bostäder

Publicerad: 6 november 2020, 10:32

Är det möjligt i coronakrisens spår att omvandla kommersiella lokaler till bostäder? Det vill regeringen titta närmare på och ger ett utredningsuppdrag till Boverket.


Coronapandemin har bidragit till att flera branscher överväger att göra distans- och hemarbete till ett mer permanent inslag, vilket kan innebära att det finns fastigheter för arbete och handel som i stället kan användas till bostäder. Regeringen ger nu Boverket i uppdrag att se över förutsättningarna för det.

”Regeringen vill se att det befintliga fastighetsbeståndet används på bästa sätt, och att användningen för en och samma byggnad är flexibel. Det är inte minst viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv och för att skapa fler bostäder för unga vuxna och studenter, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), i en kommentar. 

Den anpassning som här aktualiseras innebär i första hand att möjliggöra skapande av bostäder i fastigheter som tidigare har använts för arbets- eller handelslokaler. Regeringen vill nu få en tydligare bild av vilken typ av hinder som finns för en sådan utveckling och vad som krävs för att underlätta omvandlingen av kontorsfastigheter till bostadsändamål.

Boverket ska i uppdraget analysera hur befintliga regler och styrmedel påverkar förutsättningarna för denna typ av omvandlingar. Det kan handla om regler för planering, byggande och hyressättning.

Kartläggningen ska redovisas för regeringen den 26 februari 2021.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.