Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Det avhandlas under Stockholm+50

Publicerad: 31 maj 2022, 09:16

De huvudsakliga mötena på Stockholm+50 sker 2-3 juni på Stockholmsmässan.

Foto: Stockholmsmässan

Flera klimat- och miljöfrågor står i fokus under veckans toppmiljömöte i Stockholm. Vilka resultat och besked som kan väntas avgörs nu av deltagarna på plats.


Ämnen i artikeln:

Fn

Trots att inte några bindande överenskommelser ska förhandlas under veckans toppmiljömöte Stockholm+50 står flera avgörande frågor på spel. Mötet som ytterst styrs av FN:s regelverk kan beskrivas som ett mellanting av miljökonventioner, som brukar ha tydliga förväntningar på konkreta resultat, och informella förmöten utan några hårda leveranskrav. Tydligt är nu att klimatfrågorna kommer att få ett tydligt fokus, samtidigt som det är ett brett miljömöte som ska ta upp ett flertal områden.

Det huvudsakliga mötet tar plats under torsdag och fredag men redan på tisdagen samlas representanter från hela världen i Saltsjöbaden för en årlig ministerdialog om globalt klimatarbete och implementeringen av Parisavtalet. 

Under onsdagen kommer sedan klimat- och miljöministrarna att diskutera industrins omställning tillsammans med den tunga industrin inom initiativet Lead IT. På onsdag sker även högnivåmöten om både plastföroreningar och FN-konventioner om kemikalier och avfall samt ett ministermöte om klimatfinansiering.

Under själva konferensen 2-3 juni ska världens länder samlas för att diskutera åtgärder för genomförandet av globala åtaganden och löften och snabba på omställningen. Exakt vad som kommer tas upp och vilka resultat som kan väntas är enligt det svenska sekretariatet bakom Stockholm+50 till stor del upp till deltagarna under mötet.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Fn

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.