lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

DO: Skärpt lagstiftning behövs mot diskriminering av bostadssökande

Publicerad: 25 januari 2022, 10:29

Ökade krav på hyresvärdar att dokumentera urvalsprocessen kan minska diskriminering, enligt DO. Foto: Andrii Yalanskyi/Getty

Skärpt lagstiftning behövs mot diskriminering vid förmedling av hyresrätter, enligt en ny rapport från Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

KT


Diskrimineringsombudsmannen, DO, konstaterar i en ny rapport att diskriminering vid förmedling av hyresrätter kan göra det svårt både för individer och för grupper att etablera sig på bostadsmarknaden. Diskrimineringen är svår att bevisa i det enskilda fallet, då både reglering och krav på redovisning av urvalsprocessen saknas. 

I en ny rapport redogör DO för kunskapsläget. Bland annat konstateras att det i dag förekommer uthyrningskriterier som kan vara diskriminerande, som höga inkomstkrav i relation till hyran och att vissa bidrag och andra ersättningar inte godtas som inkomst. Eftersom förmedlingssystem kan slå olika mot olika grupper, kan det också vara en fördel att hyresvärdar använder sig av flera fördelningsprinciper, enligt DO.

Mot denna bakgrund lämnas tre huvudförslag, flera av dem rör behov av stärkt lagstiftning:

* Ställ krav på hyresvärdar att dokumentera urvalsprocessen.
* Inkludera diskrimineringsformen bristande tillgänglighet inom samhällsområdet bostad.
* Stärk skyddet mot diskriminering i de fall som inte rör en enskild utan snarare en grupp.

DO konstaterar också att en direkt hänvisning till diskrimineringslagen i hyreslagen skulle kunna bidra till att öka kunskapen om att det finns ett förbud mot diskriminering på bostadsområdet och tydliggöra ansvaret hos hyresbostadsmarknadens parter.

Läs rapporten här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev