torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Guardian: De är sjuka efter oljeolyckan – får inte driva grupptalan

Publicerad: 21 april 2023, 08:55

Kenneth Feinberg, administratör på BP, talar för drabbade i ett stadshus i Grand Isle den 10 januari 2011, året efter explosionen som fyllde mexikanska golfen med giftig olja.

Foto: Patrick Semansky/TT-bild

Brittiska The Guardian har granskat de hälsomässiga effekterna av den massiva oljeolyckan vid Deepwater Horizon i Mexikanska golfen för 13 år sedan, den 20 april 2010. Tidningen visar nu hur oljebolaget tidigt tog steg för att skydda sig från skadestånd till alla de människor som ställde upp och sanerade. Nu har många insjuknat och är hänvisade till att driva enskilda processer mot oljebolaget.

Ämnen i artikeln:

MiljörättFöroreningar

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Under de 87 dagar som oljan sprutade ut från havsbottnen pågick saneringen med hjälp av tusentals människor som samlade in olja, räddade havsdjur, brände olja på ytan och kom i kontakt med både olja och saneringskemikalier. Enligt The Guardian är de inte alls uppmärksammade på samma sätt som till exempel offren från attacken på World Trade Center, många är låginkomsttagare och tusentals har drabbats av kroniska andningsproblem, utslag och diarré, något som i folkmun kommit att kallas för "BP-syndromet" eller "Gulfkust-syndromet". Andra har fått cancer.

Direkt efter olyckan bedrev BP en stor PR-kampanj för att övertyga allmänheten om att den mexikanska golfen skulle återhämta sig. Samtidigt byggde oljebolaget upp sitt juridiska försvar mot skadeståndsanspråk från dem som skötte saneringen åt bolaget eller på frivillig väg, visar The Guardians granskning.

Och det bolag som tillverkade saneringskemikalien Corexit, Nalco Holding Co., kan inte stämmas på grund av ett domstolsutslag om att den federala regeringen godkänt kemikalien. Sedermera köptes det bolaget upp och sålde det till ett dotterbolag. Nu hävdar bolaget att man aldrig deltagit i några beslut som BP fattat i Mexikanska Golfen.

Läs granskningen i The Guardian

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev