onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Hallå där Mikael Kipowski! ”Helsingsborg ska ta in livskvalitet i stadens utveckling”

Publicerad: 17 maj 2022, 06:08

Foto: Axel Victorin/Helsingborgs stad

Mikael Kipowski, utvecklingsdirektör i Helsingborg som ska börja mäta effekten av arbetet med livskvalitet.

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Ylva Bergman

ylva.bergman@aktuellhallbarhet.se


Varför ska livskvalitet in i stadens utveckling?
– Det finns en lång tradition, liksom lagar, för hur man arbetar med utveckling i städer och kommuner, främst vad gäller den fysiska planeringen. Livskvalitet är också något som bör vägas in, där både miljömässiga och ekonomiska hållbarhetsfrågor, samt sociala och mjukare frågor får utrymme. Det kommer ge oss goda förutsättningar för att utveckla verksamheter för våra invånare, företag och organisationer.

Var Helsingborg först med att värdera livskvalitet i stadsplanering?
– Ja, vi var först 2016. Flera kommuner har sedan dess benchmarkat oss. Nu är vi först med att försöka mäta effekten av det vi gör. Vi har identifierat ett 80- tal indikatorer. Forskningsinstitutet Rise har hittat ett sätt att göra index av detta. Dessa indikatorer är kända tal, internationellt jämförbara, som sedan ska viktas och slås ihop.

Ohälsotalen är ofta högre bland marginaliserade grupper. Finns det inte en risk att de då kopplas med sämre livskvalitet?
– Ja och nej. Vi har haft en hypotes om att vi ska kunna lägga in olika indikatorer. Vi är inte färdiga än, men vi har några skarpa programmeringar som vi ska presentera under H22 City Expo i juni i år.

Är det viktigt att mäta livskvalitet?
– Vi vill bli mer träffsäkra i våra analyser. Vi vill veta vad som ger effekt och kunna jämföra med andra städer. Det tredje övergripande syftet är att göra livskvalitet mindre flummigt, så att vi kan få ett mer professionellt samtal om mjuka frågor. Vi tror faktiskt att det är viktigare än många andra frågor. Det ska vara gott att leva. Men det är också högst individuellt vad detta innebär. Även om du bor i ett socioekonomiskt tufft område kan du uppleva livskvalitet som trygghet och känna sammanhang.

Blir det inte lätt värderingsstyrt: Vad är en bra livskvalitet? Pengar, barn, långvariga relationer?
– Jo, vi försöker komma bort ifrån det. Därför vände vi oss till Rise för att få hjälp med kvalitetssäkring. Förutom ekonomi, levnadsvillkor, utbildningsnivå, könsskillnader och normer är det också upplevelsen av livskvalitet som vi vill ska finnas med i ett livskvalitetsindex. Rise värderar sedan dessa indikatorer utifrån forskning, inte känslor.

Hur är livskvaliteten i Helsingborg?
– Vi tror den är hög, fyra på en skala av fem. Naturen, nära till havet, kulturen, att gilla sin stad är viktiga faktorer. Och för åtta år sedan märkte vi att innovation började beskrivas som en viktig drivkraft för att uppleva livskvalitet här.

Har du fått några tankeställare om vad som är livskvalitet?
– En aha-upplevelse är just att livskvalitet är mer subjektivt än vad jag trodde. Den andra aha-upplevelsen är att innovation nu är en drivkraft för att uppleva livskvalitet.

Intressen familj och vänner viktigt för livskvalietet

Namn: Mikael Kipowski

Ålder: 48 år 

Familj: Gift och har tre barn, 13, 15 och 18 år.

Personlig livskvalitet: Att ha utrymme för mina intressen och behov. Hinna tänka på jobbet och reflektera. Att ha gott om tid att vara en bra partner och förälder och vän. Då mår jag bra.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev