Social hållbarhet
Hbtq-personer utsätts för fördomar och kränkningar på jobbet
Publicerad: 28 september 2022, 08:46
Stöttande chefer och kolleger pekas ut som en av de viktigaste faktorerna för att motverka diskriminering på jobbet. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Hbtq-personer utsätts ofta för fördomar och kränkningar på sina arbetsplatser, visar en ny kartläggning från KTH och Göteborgs universitet.
Ämnen i artikeln:
Social hållbarhetForskarna bakom studien pekar ut heteronormativitet, det vill säga ett antagande att andra på arbetsplatsen är heterosexuella, som en av de främsta orsakerna. Transsexuella och bisexuella pekas ut som särskilt utsatta, enligt studien.
”En bra utgångspunkt är att alltid agera som att alla könsidentiteter eller sexuella läggningar kan finnas representerade i ett rum. Det innebär att det är viktigt både som chef och kollega att alltid agera och säga ifrån vid förekomst till homofoba skämt eller att aldrig utgå ifrån att en kollegas partner är av motsatt kön. Det ger stöd och kan skapa en trygghet även för dem som inte är öppna”, kommenterar Andrea Eriksson, lektor på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan.
En majoritet av de 105 transpersoner som deltog i studien vittnade om negativa erfarenheter i form av mikroaggressioner, subtila och ibland omedvetna handlingar i form av kommentarer, skämt eller frågor. Flera beskrev också en rädsla över att behöva vara öppna med sina erfarenheter.
Parallellt med de negativa erfarenheterna kunde rapportens författare också se positiva erfarenheter i form av stöttande chefer och kolleger. Just stöttande chefer och kolleger som aktivt markerar mot diskriminering pekas ut som en av de viktigaste åtgärderna, tillsammans med bland annat policyer och aktiviteter som syftar till att motverka diskriminering.
Det var regeringen som år 2020 gav Myndigheten för arbetsmiljökunskap uppdraget att låta genomföra kartläggningen. Hela rapporten finns att läsa här.