Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Intersport publicerar öppen leverantörslista

Publicerad: 29 juni 2020, 09:25

Intersport publicerar nu en öppen lista över fabriker i leverantörsledet. Det senaste året har öppna leverantörslistor publicerats av Åhléns, Sportamore, Tiger of Sweden och Stadium.


Sportkedjan Intersport har öppnar nu upp och publicerar lista över fabriker i leverantörledet. Listan består av 50 fabriker i sju länder där flest fabriker ligger i Kina och Bangladesh. Den öppna leverantörslistan är enligt Intersport en del i hållbarhetsarbetet och av branschsamarbetet Amfori, tidigare kallat Business Social Compliance Initiative, BSCI. Företagen i Amfori-samarbetet arbetar efter en gemensam uppförandekod baserade på standarden för social hållbarhet, SA8000, där transparens kring leverantörer är en viktig del. 

Det senaste året har flera svenska klädföretag som exempelvis Åhléns, Sportamore, Tiger of Sweden och Stadium valt att publicera listor över underleverantörernas fabriker. Organisationen Fair Action har länge uppmuntrat och ställt krav på dessa företag att tala om vilka leverantörsfabriker de anlitar.  Informationen gör det enligt organisationen möjligt för anställda i produktionen att kontakta företagen om arbetsvillkoren är oschyssta.

Fair Action anser att öppenhet kring leverantörskedjan är extra viktigt nu under coronakrisen. 

”Anställda på textilfabriker i bland annat Bangladesh och Indien som skickats hem på grund minskade ordrar har i flera fall inte ens fått ut löner för redan arbetad tid eller ersättning de har rätt till vid uppsägning”, skriver organisationen.

Fair Action berättar också att det rapporterats att fabriksarbetare i Myanmar, där Intersport använder en leverantör, använt coronakrisen som ett svepskäl för att säga upp anställda som är fackligt aktiva.

Läs Intersports öppna leverantörslista 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News