Social hållbarhet
Kommentar: Skärpning – nu måste vi lyfta in kompetens med flera perspektiv
Publicerad: 17 oktober 2022, 08:21
Det är viktigt att lyfta in kompetens som har nya och fler perspektiv
Catherine kom aldrig in i den svenska bankvärlden. Hon är en av många som upplevt stängda dörrar och krossade drömmar på grund av utländsk bakgrund. Men att inte se till den kompetens som finns ger varken affärsnytta eller bidrar till att bryta den segregation som Sverige nu brottas med, skriver Ylva Bergman, chefredaktör Aktuell Hållbarhet.
Ämnen i artikeln:
Social hållbarhetI en stor kartläggning har Aktuell Hållbarhet och Dagens industri gått igenom storbankernas hållbarhetsrapporter och storbolagens styrelser. Knappt vart femte företag på Stockholmsbörsens storbolagslista har minst en person med bakgrund utanför Europa och Nordamerika i styrelsen. Inte heller redovisar en enda av de fyra storbankerna hur stor del av de anställda som har utländsk bakgrund.
· Läs mer här.
Det här gäller förstås flera företag än banker. Både medier och hållbarhetsbranschen är fyllda av vita tanter och farbröder. Jag är en av dem. Men jag vet också att förändring är möjligt och minns hur det var att som ung kvinna börja i den då mansdominerade mediebranschen. Det har skett stora förändringar sedan dess. Inte minst gäller det vilka ämnen som nu kommer upp på medieagendan, till exempel misshandel i nära relationer, som tidigare blev en liten notis under rubriken lägenhetsbråk.
Att kvinnor i dag har en mer framträdande position inom näringsliv och medier – även om det är långtifrån jämställd – är inte en slump. Bakom detta ligger decennier av gnetande. Sen finns det förstås de som säger att när kvinnorna kommer in så flyttar makten. Kanske till techbranschen?
Nu måste vi alla bidra till att vidga det närsynta perspektiv som rått. Vi gillar att åka till det mångkulturella New York eller semestra på nya spännande platser. Men sen tar det stopp.
Kanske känns det bekvämt med någon som påminner om oss själva, som är av samma kön, ålder eller härkomst? Men ska vi skapa ett mer jämlikt och hållbart samhälle måste vi se bortom vår egen sandlåda. Det är då kreativiteten och framåtandan skapas.
Motsatsen blir desto tristare, en homogen mansklubb, eller för att citera Groucho Marx: ”Jag vägrar gå med i en klubb som skulle vilja ha mig som medlem.”
Catherine, som vi intervjuat, hade en internationell yrkesutbildning och erfarenhet inom bank och finans, men släpptes inte in. Först efter två decennier fick hon chansen. Det blev tyvärr ett rejält bakslag.
Att fler perspektiv ökar affärsnytta håller de flesta med om. Vikten av mångfald för innovation och framgång är också något som bankerna lyfter fram i sina hållbarhetsrapporter. Bankerna har nu börjat ta tag i problemet. Det är bra! Men AH:s och Di:s kartläggning visar att mycket kvarstår.
Inte heller när de gäller att släppa in högutbildade utländska studenter nappar bankerna. Så här säger Bo Becker vid Handelshögskolan. ”När man summerar helheten är det på något vis att man måste vara svensk”.
Just nu befinner vi oss i en samhällstrend där rädsla för framtiden och priset vid pump tycks betyda mer än vidsynthet och framtidshopp. Men kris hänger ofta samman med utveckling och det finns också stor vilja att ta fram nya lösningar för en mer hållbar värld. Här finns en rejäl möjlighet för nya och fler perspektiv att få fotfäste – men då måste vi också se den kompetensen och vad det kan tillföra.
Då blir vi alla vinnare.