måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Landgrabbing problem inom turistnäringen

Publicerad: 19 april 2022, 09:13

En strand på Bali, kanske tidigare hem för ett lokalt fiskarsamhälle.

Foto: NicoElNino / Getty images

När du tar in på en turistanläggning i ett främmande land kan du vara en del i en kedja av händelser som tvingat lokalbefolkning på flykt. Det uppmärksammas i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

FlygKonsumtionSocial hållbarhet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Genom en ny rapport vill nätverket Schyst resande uppmärksamma problemet med landgrabbing inom turismsektorn, ett problem som enligt nätverket inte fått den uppmärksamhet det förtjänar. I rapporten ”Landgrabbing – en av turismens mörka sidor” ges exempel på så kallat markrofferi där lokalbefolkning tvingats bort från stränder, nationalparker och områden nära kulturella monument för att bereda plats åt hotell och turism. Det sker i några av de vanligaste svenska turistländerna, såsom Thailand, Bali och Tanzania.

Markrofferi innebär enligt rapporten att människor i det lokala samhället förlorar kontroll över markområden genom tvång, förödmjukelse och missledande information. Enligt Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande, är det näst intill omöjligt att hitta exempel där lokalbefolkning som förlorat hem eller jordbruksmark fått det ekonomiskt bättre. Enligt henne är det dags att reseföretagen tar sitt ansvar så att så att FN:s konventioner följs.

”Här handlar det om att ha policyer på plats och kartlägga processer kopplat till hotell och deras leverantörer för att säkerställa att mänskliga rättigheter inte kränks”, säger Helena Myrman projektledare för Nätverket Schyst resande.

– Det mest slående när jag skrev rapporten var att det finns så många exempel på när man kört i väg ursprungsbefolkningar för att gynna turism. Det här sker i mycket större skala än jag visste tidigare, säger rapportförfattaren Mats Wingborg till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev