Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Nu ska korruptionen i kommuner och regioner kartläggas

Publicerad: 22 juli 2022, 08:07

Hur korrupta är Sveriges kommuner och regioner? Det ger regeringen nu Statskontoret i uppdrag att utreda.

Foto: dareknie / Getty images

Hur korrupta är Sveriges kommuner och regioner? Statskontoret får nu i uppdrag av regeringen att ge en lägesbild över korruptionen samt föreslå hur förutsättningarna för att motverka den kan förbättras. Det beslutade regeringen under torsdagen.


Ämnen i artikeln:

Social hållbarhetRegeringen

Regeringen vill höja kunskapsnivån i Sverige när det gäller risken för korruption i kommuner och regioner och göra det lättare att motverka korruptionen. På torsdagen fick Statskontoret i uppdrag att kartlägga korruptionen i kommuner och regioner och förbättra förutsättningarna för att motverka den.

Först ska Statskontoret ge en lägesbild över korruptionen, korruptionsrisker och hur arbetet för att motverka korruption ser ut – i kommuner, regioner, kommunalförbund, kommunala bolag, stiftelser och föreningar samt verksamheter som lämnats över från kommunen till privata utförare.

Sedan ska Statskontoret analysera situationen och dra slutsatser om arbetet mot korruption och föreslå åtgärder för att motverka korruptionen ytterligare.

Under arbetets gång ska Statskontoret hålla regeringskansliet informerat om hur arbetet fortskrider. Uppdraget ska redovisas nästa sommar, den 15 juni 2023.

I slutet av 2020 fick Sverige sin första handlingsplan mot korruption. Den är framför allt är riktad till de statliga förvaltningsmyndigheterna, men berör även statligt ägda bolag och kan även användas av kommuner, regioner och kommunala bolag. Handlingsplanen gäller för tiden fram till år 2023.

Läs regeringsbeslutet

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.