Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Ny portal ska visa hur flyktingar kan slussas in på arbetsmarknaden

Publicerad: 30 oktober 2020, 10:38

På webbportalen Private Sector for Refugees, PS4R, finns till exempel initiativ för att koppla samman investerare med flyktingägda företag

Foto: ICC

Ett internationellt näringslivsprojekt dras nu ingång för att underlätta för företag att bidra till integration och att snabbt få ta del av flyktingars kompetens på bästa sätt.


För att hjälpa företag som vill bidra till en ökad integration på arbetsmarknaden lanseras nu webbportalen Private Sector for Refugees, PS4R. Genom den kan företag och organisationer visa upp exempel på samarbeten mellan offentlig och privat sektor för att integrera flyktingar och migrantarbetare i den globala ekonomin. Bakom projektet står Internationella Handelskammaren, ICC; Europeiska Investeringsbanken, EIB; Dansk Industri, DI; Världsbanken och FN:s flyktingorgan, UNHCR.

Enligt en studie från UNHCR uppgick antalet flyktingar i världen till 26 miljoner under 2019. För att skapa långsiktigt hållbara lösningar för de personer som tvingats fly och för de samhällen de flytt till krävs fungerande integration, konstaterar portalens initiativtagare i en gemensam kommentar. 

Bland exemplen på den nya portalen finns initiativ för att koppla samman investerare med flyktingägda företag och en mobil plånbok för personer som saknar tillgång till banktjänster.

Redan förra året gick ICC, EIB, DI, Världsbanken och UNHCR samman för att samla aktörer inom områdena utvecklingsfinansiering, mänskliga rättigheter och näringsliv för att överbrygga klyftan mellan mänskliga rättigheter och utvecklingsarbete å ena sidan, och kommersiellt drivna affärsverksamheter å andra sidan. 

John Denton, ICC:s globala generalsekreterare säger i en kommentar:

– Under rådande situation, med en global kris för såväl hälsa som ekonomi, är det viktigare än någonsin att vi kommer ihåg de mest utsatta – inte minst flyktingar och migrantarbetare.

Läs mer om Private Sector for Refugees

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.