Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Nytt verktyg mäter machokultur i byggbranschen

Publicerad: 9 december 2020, 10:35

Byggcheferna har tagit hjälp av en legitimerad psykolog och forskare för att utveckla det nya verktyget som mäter förekomst av machokultur.

Foto: Mostphotos

Branschföreningen Byggchefernas nya machoindex visar att ungefär hälften av byggbranschens chefer uppfattar att det finns en machokultur på deras arbetsplats.


Branschföreningen Byggcheferna har lanserat ett nytt mätverktyg för att mäta machokultur inom samhällsbyggnad. Mätverktyget är en form av index som ger en siffra på hur stort problemet med machokultur är i branschen eller i en organisation.

Byggcheferna har tagit hjälp av Magnus Johansson, legitimerad psykolog och doktorand inom mätverktyg och organisationsutveckling vid Oslo Metropolitan University. Indexet utgörs av elva påståenden, bland annat om det förekommer skämt om etniskt ursprung eller sexuell läggning på arbetsplatsen. Genomsnittet för graden av överrensstämmelse med de elva påståendena bildar machoindexet.

I rapporten som släpps med indexet har Byggcheferna genomfört en studie för byggbranschen som helhet. Denna baseras på svar från drygt 2 000 byggchefer och är en spegling av deras upplevelser. Resultatet visar att samhällsbyggnadsbranschen som helhet har 46 procent machokultur. Det innebär att nästan hälften av branschens chefer uppfattar att det finns machokultur på deras arbetsplatser medan drygt hälften, 54 procent, inte gör det.

Sju av tio chefer svarar att deras det på deras arbetsplats förekommer grova skämt om sexuell läggning, etniskt ursprung och ”hur kvinnor är”. Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel säger i en kommentar att det på ett sätt faktiskt är bra att diskriminerande skämt sticker ut så markant. 

– Det blir konkret och tydligt vad vi måste agera på först. För hur ska vi få några andra än de som utgör den snäva mansnormen att trivas om vi skämtar grovt om alla de andra?

Läs Byggchefernas rapport 

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.