lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Rickard Nordin (C): Inför 18-årsgräns på lustgas av klimat- och hälsoskäl

Publicerad: 30 augusti 2021, 09:51

Rickard Nordin i kammarfoajén i riksdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Eftersom lustgas är en aggressiv växthusgas och alla utsläpp måste minska bör berusning av lustgas få 18-årsgräns i ett första steg, menar Rickard Nordin (C).

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhetVäxthusgaser

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I Sverige är det lagligt att sälja och köpa lustgas i berusningssyfte, något som riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) nu reagerar på. Han har i riksdagen ställt en fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund för att få svar på om det kommer någon reglering kring detta.

- Jag tycker det är rimligt att göra som i Danmark och införa 18-årsgräns på lustgas i ett första steg. Det finns två hållbarhetsaspekter i det här, dels är lustgas en aggressiv växthusgas, dels är berusning med lustgas inget som främjar hälsan, säger Rickard Nordin till Aktuell Hållbarhet.

Visserligen är utsläppen från privat bruk av lustgas ingen stor utsläppskälla i dag, tillstår Rickard Nordin, men klimatomställningen kräver en bred omställning av de flesta verksamheter och sektorer och eftersom lustgasanvändning för privat berusning är en onödig utsläppskälla som kan förebyggas med enkla medel bör vi också reglera detta, menar han.

- När lustgasen används i sjukvården är den blandad med syre och dessutom samlas överflödig gas in för destruktion via en mask, men när det gäller privat användning av ren lustgas så har vi dubbla problem, säger Rickard Nordin.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev