tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Skandia lanserar ny app mot psykisk ohälsa hos unga

Publicerad: 17 april 2020, 08:35

Appen ”Här ligger jag...” ska förebygga psykisk ohälsa hos unga.

En ny app ska hjälpa unga att lufta sin oro innan den eskalerat till psykisk ohälsa. Redan nu finns appen i betaversion och kan hjälpa ungdomar att hantera oro orsakad av coronakrisen.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Pensionsbolaget Skandia satsar på social hållbarhet genom att lansera en app som ska förebygga psykisk ohälsa hos unga. Appen som döpts till ”Här ligger jag…” ska lanseras i höst och har utvecklats i samarbete mellan Skandias stiftelse Idéer för livet och stiftelsen Den andra Sidan, som jobbar för att bryta trenden med ökande ohälsa bland unga. Genom att appen använder artificiell intelligens minskar behovet av mänsklig moderering, vilket ska göra appen mer tillgänglig så att unga kan ventilera sin oro innan den vuxit sig stark och leder till allvarligare problem.

”Att inse att man inte är ensam om sina jobbiga tankar och känslor gör att trycket släpper”, säger Amanda Romare på Den Andra Sidan, projektledare och initiativtagare till projektet, i en kommentar.

Appen ska lanseras i höst men redan nu ligger en betaversion uppe, som finansierats av Arvsfonden, Region Skåne och Skandias stiftelse Idéer för livet. 

”Den här appen behövs verkligen och vi ser att betaversionen används flitigt i den grupp som fått möjlighet att prova på. Dagens coronakris speglas i inläggen och vi ser att unga känner oro över framtiden och hur de skall klara skolan. AI och appen kan hjälpa unga som behöver prata och samtidigt kan de vägledas till rätt professionell hjälp”, säger Stina Liljekvist ordförande för Skandias stiftelse Idéer för livet, i en kommentar.

En större forskningsstudie av appen är planerad att dra i gång i höst av en forskargrupp på Malmö universitet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev