Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Storföretag missar mänskliga rättigheter

Publicerad: 17 november 2020, 10:10

Biltillverkningsbranschen pekas ut som en av de sämsta när det kommer till att kartlägga risker för mänskliga rättigheter i leverantörsledet.


Nära hälften av 230 globala företag visar inte om de genomför företagsgranskningar, så kallad due diligence, kring mänskliga rättigheter. Det framgår av kartläggningen Corporate Human Rights Benchmark, som nu genomförts för fjärde gången. Även om bolag som Unilever, Adidas och Ericsson har blivit bättre på att visa hur de jobbar med mänskliga rättigheter sker ingen utveckling bland många företag, enligt World Benchmarking Alliance, WBA, som genomför kartläggningen.

Biltillverkningsbranschen som för första gången är med i kartläggningen visar på sämst resultat. Inget av företagen från branschen når över 50 procent i fråga om att kartlägga risker för mänskliga rättigheter i leverantörsledet.

”Det är en oroande stor grupp av företag som har gjort små eller inga framsteg under de senaste tolv månaderna. Vi ser ett verkligt motstånd från dem att förbättra sig och när vi tittar på de företag som bedömts för första gången i år misslyckades 70 procent med att få några poäng vad det gäller due diligence av mänskliga rättigheter”, säger Camille Le Pors, talesperson för WBA, i en kommentar.

Läs kartläggningen 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.