Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Svensk startup lanserar penna tillverkad av återvunna illegala vapen

Publicerad: 18 juni 2020, 08:53

Ett svenskt startup lanserar en penna gjord av återvunna illegala vapen.

Foto: A Good Company och Tomas Oneborg TT

A Good Company, ett svenskt nystartat företag med fokus på hållbarhet och social påverkan, lanserar världens första penna gjord av återvunna illegala vapen. Projektets långsiktiga syfte är att motarbeta det utbredda väpnade våldet och att stötta lokalsamhällen som drabbats av det.


Varje dag skadas mer än 2 000 människor av ett av de 875 miljoner handeldvapen som cirkulerar världen över. För att motverka denna utveckling har det svenska företaget A Good Company utvecklat A Good Humanium Metal Pen. 

Pennan, som är den första av sitt slag, är gjord av återvunna illegala vapen. Materialet som använts för att ta fram pennan heter Humanium Metal och stammar från illegala vapen som beslagtagits från regioner hårt drabbade av väpnat våld. Humanium Metal har utvecklats av den ideella organisationen IM - Individuell Människohjälp. 

”Vapenvåld och dess våldsamma avtryck på lokalsamhällen är en avsevärd barriär som förhindrar miljontals människor världen över från att uppleva social hållbarhet. Om vi vill uppnå miljömässig hållbarhet måste vi ge oss på detta problem med samma kraft”, säger Ander Ankarlid, vd och grundare av A Good Company, i en kommentar. 

Priset för pennan, som är numrerad och kommer graverad med ett unikt serienummer, är 1 765 konor. En fjärdedel av alla intäkter från pennan kommer att gå tillbaka till lokalsamhällen som drabbats hårt av väpnat våld, specifikt till stöd för människor som överlevt väpnade våldsbrott samt våldsförebyggande samarbetsprogram. 

När företag som A Good Company ingår i partnerskap med oss och våra lokala aktörer innebär det att de tar en aktiv del av arbetet med att förstöra illegala vapen och finansiera våra insatser och program. De stödjer nu vårt globala fredsarbete och därtill offer för vapenvåld samt ungdomar och lokalsamhällen som drabbats hårt av väpnade konflikter”, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare på IM, i en kommentar. 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.