måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Social hållbarhet

Textilavfall från modejättar bränns i giftiga ugnar i Kambodja

Publicerad: 10 augusti 2022, 09:30

Röken från textilavfallet innehåller giftiga kemikalier som utsätter arbetarna för hälsorisker. Den förvärrar klädernas koldioxidavtryck.

Foto: Getty Images

Textilavfall från stora märken som Nike och Reebok bränns i ugnar i Kambodja och utsätter arbetare för hälsorisker, visar ny undersökning.

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

KT


Textilavfall från modejättar som Nike, Reebok och Clarks bränns i giftiga ugnar i Kambodja, avslöjar Greenpeace undersökande journalistik-projekt Unearthed. 

Undersökningen visar att avfall från kambodjanska fabriker som levererar stora märken används för att driva tegelugnar och utsätter arbetare för giftiga ångor. Bland annat hittades etiketter, skor och textil från Nike, Ralph Lauren, Michael Kors, Reebok, Next, Diesel och Clarks.

För att tillverka tegel flyttar arbetarna lerplattor för hand in i ugnarna, där de brinner i ett par dagar i temperaturer som når upp till 650 grader Celsius. Röken från textilavfallet innehåller giftiga kemikalier som äventyrar arbetarnas hälsa. Rapporterade hälsoeffekter inkluderar hosta, förkylning, influensa, näsblod och lunginflammation.

Förbränningen förvärrar också koldioxidavtrycket för kläder som sedan säljs i Europa och USA, trots de åtaganden som gjorts om att att minska utsläppen från klädtillverkare, skriver Unearthed.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev