Amerikanska forskare: miljömyndighetens nya riktlinjer gynnar kemikalieindustrin

Den amerikanska miljömyndigheten EPA är än en gång i konflikt med den amerikanska forskare-communityn. Denna gång gäller det EPA:s nya riktlinjer för utvärderingen av kemikalier.

Foto Lorie Shault/Wikimedia Commons

Den amerikanska miljömyndigheten EPA är än en gång i konflikt med ett stort antal amerikanska forskare och akademiker. Denna gång gäller det EPA:s nya riktlinjer för utvärderingen av kemikalier. Kritikerna menar att riktlinjerna tillåter regulatorerna att ignorera högkvalitativa riskstudier, samtidigt som forskning som finansierats av kemikaliesektorn favoriseras. Riktlinjerna hindrar dessutom att EPA använder sig av akademisk forskning som bygger på nya innovativa metoder. Forskare och konsument- och miljöorganisationer vill nu att EPA drar tillbaka förslaget.

Kontroversen har sina rötter i de ändringar som infördes i USA:s viktigaste kemikalielagstiftning 2016. Den ändrade lagen gör det enklare för EPA att genomföra säkerhetskontroller av kemikalier innan de når marknaden. Tanken var bland annat att det skulle gå snabbare att förbjuda kemikalier om man upptäckte risker. Men efter Donald Trumps tillträde oroar sig många inom forskar-communityn för att presidentens förtrogna inom EPA kommer att använda de nya riktlinjerna för att gynna kemikalieindustrin och göra det enklare för företag att ha kvar farliga kemikalier på marknaden. Det rapporterar Science Magazine.