AP-fonder klimatpressar Statoil

Bolaget tvingas bland annat öka utsläppsrapporteringen.

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 maj.

I går höll Statoil bolagsstämma i Norge. Generalförsamlingen, med norska staten som största ägare på 67 procent, beslutade att säga ja till ett förslag som innebär att Statoil måste utöka sin rapportering gällande utsläpp av växthusgaser, samt utvärdera projektportföljen gentemot relevanta långsiktiga klimatscenarier, rapporterar norska Aftenbladet.

Förslaget har lämnats in av svenska AP-fonderna. I ett pressmeddelande säger representanter för Fjärde AP-fonden respektive Andra AP-fonden:

– Eftersom oljerelaterade energiföretag har utmaningar framöver både när det gäller finansiella frågor och miljöfrågor, ser vi detta aktieägarförslag som ett bra verktyg för att hjälpa Statoil att stärka sin rapportering avseende klimatfrågor.

Enligt Greenpeace i Norge är beslutet en seger för alla som vill att Statoil drar sig ur projekt i Arktis eller projekt som har med oljesand och djuphavsborrning att göra – detta eftersom forskning visat att en stor del av redan kända fossila resurser behöver stanna i marken om det internationella tvågradersmålet ska nås.