Drömbostad för flyktingar ger efterlängtad trygghet

Slösurfat på Hemnet på sistone? Sugen på större lägenhet eller kanske att flytta till hus? Topprenoverad våning med massor av charm, parkettgolv och yacuzzi låter lite lockande. Eller kanske ett rymligt arkitektritat hus med välbevarade ursprungsdetaljer?

Mäklarna slåss om vår uppmärksamhet med lyriska beskrivningar av bostäder till salu.

”A home away from home” är en formulering som kan sätta igång fantasin om solvarma terrasser och ett dopp i poolen att fly till under kalla vintermånader. Men varken du eller jag skulle nog gå igång på en mäklarannons om 17,5 kvadratmeter designade för att möta de mest grundläggande vardagsbehoven, säkerhet och att möjliggöra visst privatliv. Inte ens med tillägget att dörren går att låsa, att det finns golv och att solceller på taket gör att mobilen kan laddas.

Men för miljoner människor på flykt är det här rena drömbostaden. Flyktinghemmet produceras av Stockholmsbaserade ideella företaget Better Shelter och har tagits fram i samarbete med Ikea Foundation och FN:s flyktingorgan UNHCR som också är största kund. Hemmet levereras i två platta paket och kan packas upp på några timmar. Det kan monteras ner igen lika fort och återanvändas.

Ett flyktinghem med ordentliga väggar står emot väder och vind på ett annat sätt än ett tält och inte minst för kvinnor innebär den låsbara dörren en välkommen trygghet.

Med start 2015 började Better Shelter-hem spridas i större skala i flyktingsituationer runt om i världen. Sedan dess har fler än 30 000 hus levererats till 40 länder världen över. Husen används även som till exempel hälsokliniker och klassrum.

För den som tvingats på flykt och som förlorat allt innebär 17,5 kvadratmeter med lås på dörren en trygghet och återupprättad värdighet. Ett ”home away from home” i ordens verkliga bemärkelse.

Du som besöker Almedalen i sommar är välkommen in på Aktuell Hållbarhets plats på gården till Visby Museum, där Sverige för UNHCR kommer att få hjälp av Better Shelter att sätta upp ett flyktinghem som fungerar som eftersnackshörna och utställning om UNHCR:s arbete. Vi ses i Visby!

Åsa Widell
Generalsekreterare Sverige för UNHCR

asa.widell@sverigeforunhcr.se