Klimatkrisen ger flyktingexplosion

Krig och förföljelse är bakgrunden till att nästan 70 miljoner människor idag befinner sig på flykt. Varannan sekund tvingas en människa lämna sitt hem. Förra året tillkom 3 miljoner nya flyktingar. Hisnande siffror. Men ändå ingenting mot vad klimatförändringarna riskerar att orsaka.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR väntas 250 miljoner människor ha tvingats lämna sina hem år 2050 på grund av klimatet. Tillsammans med dagens 70 miljoner på flykt, en siffra som inte visar några tendenser att minska, motsvarar det hela USA:s befolkning.
Tänk dig hela USA på flykt.

Redan idag lämnar människor sina hem för att klimatförändringar lett till torka eller översvämningar. Men själva flyktingsituationen frestar också på miljön. När många människor kommer flyende, oftast utan tillgångar och möjlighet att försörja sig, tvingas de förlita sig på naturens resurser för att överleva.
Det leder snabbt till att skog huggs ner till bränsle och att ekosystemen skadas. Koleldning till matlagning och värme är både ett klimatproblem och en hälsofara.

Det här innebär att UNHCR, vid sidan av sitt uppdrag att skydda och hjälpa alla världens flyktingar, måste ha ett starkt fokus på hållbarhetsfrågor. UNHCR arbetar med skogsplantering, med energieffektivisering och med att skydda vattendrag. Här finns stora möjligheter för näringslivet att hjälpa till.

Ett paradexempel är IKEA Foundation som finansierat en solcellsanläggning som innebär att flyktinglägret Azraq i Jordanien, med knappt 40 000 invånare, drivs nästan helt och hållet med förnybar energi. Tänk om Kristianstad, med lika många invånare, skulle övergå till enbart solenergi – det skulle betraktas som banbrytande. Där är alltså Azraq redan – tack vare lyckat partnerskap med näringslivet.

Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR

 

Sverige för UNHCR är insamlingspartner till FN:s flyktingorgan UNHCR. Vi söker ständigt nya samarbeten med företag som vill bidra till UNHCR:s livräddande arbete för flyktingar.