Sedlar i plånboken frihet för flyktingar

Fjärran från debatten om det kontantlösa samhället och vår vardag med kortbetalningar och swish erbjuder FN:s flyktingorgan UNHCR flyktingar från Syrien verklig frihet genom sedlar och mynt.

Åsa Widell
Föreställ dig att du tvingas fly hals över huvud från Sverige. Du får med dig smycken och några värdesaker. Kanske har du lyckats ta ut dina besparingar i tid så du kan betala hyra för en tillfällig bostad. Miljontals svenskar har flytt så chansen att få jobb är minimal, men snart kan du återvända hem, tänker du. Men tiden går och besparingarna äts fort upp.

De flesta som har flytt från Syrien till grannlandet Jordanien är stadsbor. Många levde i villor eller moderna våningar, de hade bil och barnen studerade. När de flydde var det för många otänkbart att leva i flyktingläger. Nära 80 procent valde att bosätta sig i städer i något som mer liknade ett eget hem, även om det var ett enda fuktigt rum – kanske utan glas i fönstren. Nu är Syrienkriget inne på sitt åttonde år och flyktingarnas sparpengar är slut. De flesta har hamnat under fattigdomsgränsen och försöker överleva på under 900 kronor per månad.

Genom programmet Cash Assistance ger UNHCR människor på flykt möjlighet att återfå lite värdighet och viss självständighet – om så bara att kunna betala hyran eller välja vilken mat de ska handla. Det är också det mest kostnadseffektiva sättet att stödja flyktingar i städer. Samtidigt gynnas lokala affärsidkare genom att flyktingarna kan bli en del av kundkretsen i stället för att få färdiga gåvopaket från hjälporganisationer.

Säkerheten bygger på avancerad teknologi med identifiering via scanning av ögats iris vid bankomater där kontanter tas ut. Hightech och sedlar i plånboken – frihet för den som förlorat nästan allt.

Sverige för UNHCR är insamlingspartner till FN:s flyktingorgan UNHCR. Vi söker ständigt nya samarbeten med företag som vill bidra till UNHCR:s livräddande arbete för flyktingar.

ÅSA WIDELL
Generalsekreterare Sverige för UNHCR