Så kan vertikalodlat bidra till minskade utsläpp

Nu lanserar Stockholms-startupen Grönska sina första vertikalodlade örter. Företaget har ägnat de två senaste åren åt att ta fram ett odlingssystem som ska vara så skalbart och yteffektivt som möjligt.

I veckan lanserade Stockholms-startupen Grönska sina första vertikalodlade örter. Företaget som håller till i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden har ägnat de två senaste åren åt att ta fram ett odlingssystem som ska vara så skalbart och yteffektivt som möjligt.
– Plantorna växer egentligen horisontellt men tekniken kallas vertikalodling och det är ett koncept som vi gärna vill etablera i Sverige, berättar Natalie De Brun, en av grundarna till Grönska till Aktuell Hållbarhet.

Plantorna odlas i näringslösning istället för jord och de placeras i ett hyllsystem där varje hyllplan är försett med ledlampor.
– Fördelen med det är ju att man kan odla i flera plan och det innebär att man utnyttjar odlingsytan mycket mer effektivt. Kan man odla på ett mer kompakt sätt kan man också odla närmare staden och konsumenten, och därmed undvika långa transporter. Det går också åt mindre vatten till den här typen av odling, säger Natalie De Brun.

År 2020 planerar Grönska att ha en anläggning som kan producera 50 000 plantor per månad. Företagets första produkt är en basilika som kommer att säljas i Paradisets butik på Södermalm.