Energijätten lanserar solenergiprognos

Med tjänsten "Solkartan" kan den som investerat i solceller se hur mycket energi veckans väder förväntas ge upphov till.

Foto: Pixel 2013

Sommarens soliga väder, i kombination med höjt solcellsstöd och slopat bygglov, har lett till ett ökat intresse för egenproducerad solenergi.

Enligt den statliga energijätten Vattenfall, som säljer soltak på privatmarknaden, har efterfrågan på solcellsinvesteringar ökat med 100 procent i år jämfört med 2017. Nu har företaget tagit fram en ny typ av vädertjänst som visar hur mycket energi ett soltak kan producera under en veckas tid.

Tjänsten ”Solkartan” fungerar som en väderprognos men istället för att ange temperatur visar den antalet kilowattimmar omvandlade till faktisk energiförbrukning, det vill säga hur många timmars dammsugning, mobilladdning eller liknande som energin som soltaket producerar räcker till.

”Genom att omvandla kilowattimmarna till vardagssysslor som kräver el blir energi- produktionen och potentialen för solenergi mer greppbar. Fortsätter utvecklingen i den här riktningen och i det här tempot är det inte helt omöjligt att framtidens väderleksrapporter även kommer att innehålla en solenergiprognos”, skriver Vattenfall i en presskommentar.

Länk till Solkartan