Nu blir det lätt att nätshoppa rätt

Erikshjälpen startar second hand på nätet.

Foto ipad: Pxhere. Foto sedonc hand: Lionel Allorge/ Wikimedia Commons

Blocket, Tradera – och nu även Erikshjälpen. Idag lanserar secondhandkedjan sin online-butik seconhand.se där det precis som i de fysiska butikerna går att fynda allt från gamla grammofonskivor till en ny bäddsoffa.
”Det finns ett enormt intresse för att handla second hand och allt fler konsumenter vill minska sin klimatpåverkan. Samtidigt vill många handla via sin mobil eller surfplatta. Genom sajten Secondhand.se vill vi göra det enkelt att handla hållbart”, säger Erikshjälpens vd Tomas Bjöersdorff i en kommentar.

Nytillverkning av kläder och prylar är en enorm energislukare och en stor orsak till den globala miljöförstöringen. Att köpa secondhand bidrar således inte bara till en gladare plånbok utan även till att jorden får spara på sina resurser. Köper du till exempel en tröja på second hand sparar du enligt Naturvårdsverket 97 procent av den energi som det behövs för att tillverka en ny.

Utöver ”vanliga” varor som kläder, möbler, böcker och andra ting kommer kända profiler att lägga upp varor på sidan, bland annat musikprofilen Fredrik Strage som ska sälja skivor och herrmodesexperten Filip Strömbäck som ska säljer kläder. Även programledaren och youtubeprofilen Clara Henry kommer att lägga upp ett potpurri av saker.
”Precis som i våra fysiska butiker är målet att man ska hitta nya spännande varor och göra nya fynd vid varje besök”, säger Tomas Bjöersdorff.