EU bryter löfte om miljöskydd

I ett dokument som läckt ut under den sista rundan av TTIP-förhandlingarna i Miami framgår att EU tycks ha brutit sitt löfte om att stärka miljöskyddet.

I ett dokument som läckt ut under den sista rundan av TTIP-förhandlingarna (Translantic Trade and Investment Partnership) i Miami framgår att EU tycks ha brutit sitt löfte om att stärka miljöskyddet. Det var i januari i år som EU, under förhandlingarna om termerna för ett frihandelsavtal med USA, lovade att värna om grön lagstiftning, försvara internationella standarder och skydda EUs rätt att ställa höga krav på miljöskydd. Men i det hemliga dokumentet som The Guardian tagit del av finns bara vaga fraser och icke bindande överenskommelser om att EU ska fungera som garanter för miljön.

Dokumentet innehåller flera svepande formuleringar om vikten av att bevara miljön och motverka klimatförändringar men det förklarar inte närmare hur man ska gå tillväga för att uppnå en ”hög nivå av miljöskydd” eller hur man ska göra för att se till att detta implementeras.

TTIP har tidigare mött kritik för att överenskommelser som sker inom ramen för samarbetet kan användas av storföretag som vill stämma myndigheter i privata domstolar och flera miljöorganisationer rasar nu över det läckta dokumentet.