Exxon Mobil utreds för dubbelspel om klimatrisker

Nu ska det utredas om bolaget använt sig av resultat från klimatforskningen för att planera sin verksamhet internt samtidigt som man offentligt argumenterat för att forskningen inte skulle vara entydig.

Kaliforniens statsåklagare Kamala D. Harris ska utreda om oljejätten Exxon Mobil har ljugit för aktieägare och allmänhet, och undanhållit klimatrisker som hotat företagets lönsamhet. Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kamala_Harris.jpg

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 2 februari.

Kaliforniens statsåklagare Kamala D. Harris ska utreda om oljejätten Exxon Mobil har ljugit för aktieägare och allmänhet, och undanhållit klimatrisker som hotat företagets lönsamhet. Om så är fallet kan åtal om säkerhetsbedrägeri och brott mot miljölagar komma att väckas. Enligt en källa till tidningen Los Angeles Times handlar utredningen om vad Exxon Mobil faktiskt kände till om den globala uppvärmningen, och hur stor del av informationen man delade med sig av till sina investerare. I artiklar i olika tidskrifter har reportrar redovisat interna företagsdokument som visar att Exxon Mobil, som på den tiden hette Exxon, under 1980- och 1990-talet, använt sig av resultat från klimatforskningen för att planera sin verksamhet internt, samtidigt som man offentligt argumenterat för att forskningen inte skulle vara entydig.
Richard Keil, talesman för Exxon Mobil, har tidigare sagt att företaget förnekar att det förekommit oegentligheter då företaget rapporterat om klimatrisker.
Den amerikanska börstillsynsmyndigheten, SEC, kräver att företag redovisar risker kopplade till klimatförändringarna men hittills har myndigheten gjort väldigt lite för att implementera reglerna. Att Kaliforniens, och även New Yorks statsåklagare, nu fattat beslut om att utreda Exxon Mobil kan tyda på att reglerna hädanefter kommer att tas på större allvar.

Läs artikeln i LA Times här.