Finnair erbjuder kompensation genom köp av bioflygbränsle

Finnair satsar på att erbjuda resenärer möjlighet att med ett knapptryck köpa till bioflygbränsle till sina resor. Förutom att dämpa eventuell klimatångest kan det även bidra till en ökad kommersialisering av biobränsle.

Foto: Flickr/Valentin Hintikka

Finnair har lanserat en tjänst som med ett knapptryck gör det möjligt för konsumenter att köpa till biobränsle för att sänka utsläppen för sin flygresa. Detta genom tjänsten Push For Change där flygbolagets kunder kan bidra till en ökad användning av bioflygbränsle.
”Vi vill erbjuda de bästa lösningarna för ansvarsfulla flygresenärer”, säger Topi Manner, vd på Finnair, i en kommentar.

Biobränsle är ett alternativ till konventionellt flygfotogen som ger en betydande utsläppsminskning. Problemet är emellertid att bioflygbränsle ännu inte finns tillgängligt i stor skala. En följd av detta är att bioflygbränslet än så länge är mycket dyrare än konventionellt bränsle, vilket i slutändan är ett pris som konsumenten behöver betala.

Experter som Aktuell Hållbarhet tidigare har pratat med menar att en ökad efterfrågan på bioflygbränsle är nödvändig för att aktörer ska våga investera i den infrastruktur som krävs för en ökad kommersialisering.

Enligt Finnair är kostnaden för biobränslet, som är producerat av använd frityrolja och inköpt från Kalifornien, är 3-5 gånger högre än för vanligt bränsle. Det finska flygbolaget har prissatt sitt erbjudande om extra biobränsle till 10 euro för inrikesresor, 20 euro för resor inom Europa, och 65 euro för internationella flygresor.

Sedan april förra året erbjuder det svenska flygbolaget BRA en liknande tjänst, vilket de var först ut med i världen bland passagerarflygbolagen. Den genomsnittliga flygningen hos BRA ligger på en timme och därför har flygbolaget valt att lägga erbjudandet mot en fast kostnad om 300 kronor.

Intresseorganisationen Fly Green Fund har sedan flera år arbetat med att stimulera marknaden för bioflygbränsle. Detta bland annat genom att erbjuda privatpersoner möjlighet att swisha in pengar till en fond som används för att stötta kommersialiseringen av biobränsle.