FN:s generalsekreterare vill fördubbla användningen av förnybar energi

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har som mål att ge alla tillgång till elektricitet - men poängterar samtidigt vikten av att satsa på förnybar energi.

Under sitt tal på World Future Energy Summit i Dubai presenterade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sina energimål. Ambitionen är att förse alla med elektricitet och samtidigt öka satsningarna på förnybar energi, skriver Good Clean Tech.

Ki-Moon inledde sitt tal med att beskriva sina egen ungdomstid i efterkrigstidens Korea, där tillgången till en enda glödlampa gjorde att han kunde studera när som helst på dygnet.

– Men att få slut på ”energifattigdomen” är bara halva ekvationen. En hållbar utveckling behöver hållbar energi.

Därför presenterade han en plan för hållbar energiutveckling, med tre mål at uppnå innan 2030: att ge världens alla invånare tillgång till elektricitet, att fördubbla energieffektiviseringens takt samt att fördubbla användningen av förnybar energi.

– Hållbar energi för alla är ett mål inom räckhåll. För de som tvivlar vill jag påminna om den fenomenala spridningen av mobiltelefonteknik. Den har berört alla världens hörn och gjort det möjligt för miljardtals människor att nå varandra – detta som ett direkt resultat av innovation, investeringar och stödåtgärder. Vi kan skapa ett liknande paradigm med hållbar energi.