Forskare: Fossilbubblan kan spricka snabbare än väntat

En ny studie visar att ”kolbubblan” kan spricka snabbare än väntat. Nu varnar forskarna bakom studien för att klimatproblemen kan leda till en global finanskris.

Foto: Pixabay

Under många år har det talats om att fossila bränsletillgångar är övervärderade, eftersom oljebolagen i framtiden inte kommer att kunna utnyttja sina reserver om klimatförändringarna ska hållas i schack. Nu visar en ny studie att ”kolbubblan” kan spricka snabbare än väntat.

Det som är nytt med forskningsrapporten, som publicerats i the Journal Nature Climate Change, är att forskarna med hjälp av detaljerade simuleringar visat att prisfallet för fossila bränslen kommer att äga rum även utan internationella regelverk för att skydda klimatet. Framstegen inom grön teknik, och fallande priser för förnybar energi, kommer att göra grön energi mer attraktivt än kol och olja och det kommer att leda till att prisfallet för fossila bränslen kommer snabbare och kraftigare än vad som sagt i tidigare beräkningar.

Men enligt forskarna bakom studien går övergången ändå för långsamt för att förhindra effekterna av klimatförändringarna. Fortfarande krävs att världens regeringar inför regler och policies som driver det globala klimatarbetet framåt.

Läs studien här