Forskare: Hälften av världens befolkning kan ha mikroplast i avföringen

För första gången har forskare hittat mikroplast i mänsklig avföring.

Foto: Dantor/Wikimedia Commons

I en mindre studie har forskarna undersökt avföring från åtta personer från Europa, Japan och Ryssland. I samtliga prover som togs påträffades mikroplaster. I vissa av testerna påträffades nio av de tio typer av plast som forskarna letade efter. De vanligast förekommande plasttyperna var polypropylen, som bland annat används i livsmedelsförpackningar, polyeten, som används i exempelvis plastfilm, rör och slangar och polyetentereftalat, som bland annat används i elektroniska komponenter och returflaskor.

I genomsnitt påträffades 20 plastpartiklar i 10 gram exkrement. Forskarna bakom studien drar slutsatsen att mer än hälften av världens befolkning kan ha plast i avföringen. Enligt studien, som genomfördes av den Österrikiska miljömyndigheten, kan mikroplast i matsmältningsapparaten påverka matsmältningssystemets immunförsvar och göra det lättare för kroppen att ta upp miljögifter.

Hur personerna som deltog i studien fått i sig mikroplast är okänt. Samtliga åt en varierad diet där det bland annat ingick livsmedel som förpackats i plast.