Framtidens vägtransport – en förarlös ellastbil

Det svenska företaget Einride har utvecklat den förarlösa ellastbilen T-pod.

Det svenska företaget Einride har utvecklat en ny typ av eldriven transportlösning. Det lastbilsliknande fordonet T-pod är inte bara mer miljövänligt än vanliga lastbilar, eftersom bilarna är fjärrstyrda så kommer de även att förbättra arbetsmiljön för chaufförerna som slipper vara ute på vägarna i långa perioder.
– Om man inte har en chaufför i bilen så är det inte ett lika stort problem att lastbilen står still och laddar eftersom det inte blir en lika stor kostnad. På det sättet löser vi också den begränsade kapaciteten som finns för batterier så att man får en bra lönsamhet i verksamheten, säger Einrides vd Robert Falck till Aktuell Hållbarhet.

Utöver T-poden utvecklar företaget ett remotekörningssystem, laddningsstationer och annan infrastruktur som krävs för att transporterna ska bli möjliga.
– Vi använder oss av andra företags teknologier och kombinerar dem till ett system som klarar att transportera saker på ett helt nytt sätt. Liknande system finns ju i fabriker och inom industrin men nu kan vi göra det här på vägarna också, säger Robert Falck.

Den första prototypen av fordonet lanseras sommaren 2017 på sträckan Göteborg och Helsingborg och målet är en flotta på 200 T-pods senast 2020.