Fruktar ”mardrömsscenario” för miljön

Finsk trojka bildar regering.

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 maj.

Finland ska styras av en koalition bestående av Centerpartiet, Sannfinländare och Samlingspartiet. Det står klart sedan premiärminister Juha Sipilä (C) inlett regeringsförhandlingar i förra veckan. Det är en situation som beskrivits som ett ”mardrömscenario” av Eero Yrjö-Koskinen, verksamhetsledare i finska Naturskyddsföreningen (FANC).

– Vi är oroliga att miljödepartementet kommer att försvinna helt och hållet och bli en del av jordbruks- och skogsdepartementet i något som liknar ett samlat naturresursdepartement, det vore mycket olyckligt för miljöarbetet, säger Eero Yrjö-Koskinen till Miljöaktuellt.

Förhandlingarna mellan de tre partierna och fördelningen av ministerposter pågår just nu. Enligt Eero Yrjö-Koskinen finns det bara tre länder i Europa som saknar miljödepartement och ett sådant behövs enligt honom för att uppväga starka ekonomiska och industriella krafter.

Ett område Eero Yrjö-Koskinen är speciellt bekymrad över är trojkans låga ambitioner för miljölagstiftningen och energiproduktionen. Ett omdiskuterat projekt som de styrande partierna ställt sig bakom handlar om att bygga ut vattenkraftsdammen i Kollaja i norra Finland.

– Det här är något den finska miljörörelsen kämpat mot under lång tid, ett projekt som ger mycket skada i förhållande till vad man får ut, och det skulle sätta ett dåligt exempel för vattenlagstiftningen, säger Eero Yrjö-Koskinen.

Eero Yrjö-Koskinen kandiderade själv som oberoende kandidat på det finska Miljöpartiets lista.