Göteborgs stad förbjuder inköp av mikroplaster

Göteborgs kommunfullmäktige röstade i torsdags igenom ett köpstopp för produkter med mikroplaster.

Den här artikeln publicerades den 11 september i vår omvärldsbevakning Miljöaktuellt Idag.

I torsdags beslutade Göteborgs kommunfullmäktige att förbjuda inköp av produkter som innehåller mikroplast. Rent konkret innebär det att det kommunala Upphandlingsbolaget får i uppdrag att i samarbete med miljö- och klimatnämnden "säkerställa att stadens verksamheter snarast upphör med inköp, användning och spridning av produkter med tillsatser av mikroplast."

– När man inser hur mycket plast som finns i havet är det självklart att vi som kommun måste göra något, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S), i ett pressmeddelande.

Det rödgrönrosa styret, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, skiver att staden därmed går i bräschen och ”hoppas att fler kommuner, verksamheter och företag följer efter.”
Förutom att förbjuda inköp av produkter som innehåller mikroplasterna ska en utredning tillsättas för att ta reda på vad staden kan göra ytterligare för att stoppa spridningen av mikroplast. Staden hänvisar också till den utredning som regeringen gav till Naturvårdsverket i augusti om just mikroplaster.

Läs beslutsunderlaget här (pdf).