Greta Thunberg blir Årets unga förebild

Stipendiet Årets unga förebild är stiftat i Fryshuset-grundaren Anders Carlbergs minne och delas ut till en ung människa som visat att alla, oavsett ålder, kan påverka och göra skillnad.

Foto: Anders Hellberg, Klimatmagasinet Effekt

I motiveringen skriver juryn att Greta Thunberg är en förebild på flera sätt. Dels på grund av sin uppmärksammade skolstrejk för klimatet, men också för att hennes diagnoser, asperger och högfungerande autism, har gjort hennes skolgång tuff.
”Detta har inte hindrat henne från att agera som en sann förebild. Tack vare Greta har ungas engagemang och oro för klimatet uppmärksammats i hela världen av såväl media som makthavare”, skriver juryn i sin motivering.

Fryshusets grundare Anders Carlberg avled 2013. 2016 skapades en fond till hans minne. Fonden delar varje år ut tre hederspris och ett stipendium. Stipendiet till Årets unga förebild ska gå till en ung person som inspirerar andra att agera, och visar att alla kan göra skillnad. I juryn sitter bland andra Fryshusets vd Johan Oljeqvist, den sociale entreprenören Leo Razzak och Alexandra Mörner, styrelseordförande i Axfoundation.