Han prisas för fransk lag mot matsvinn

Arash Derambasrsh, domaren som lyckades driva igenom ett förbud mot franska restauranger och livsmedelsbutiker att slänga mat, tilldelas världens största hållbarhetspris, Win Win Gothenburg Sustainability Award.

Arash Derambarsh. Foto: Eugenie de Lozada

Den franska domaren Arash Derambarsh har lyckats driva igenom en lag i Frankrike som förbjuder franska restauranger och livsmedelsbutiker att slänga mat. Fram till i dag har lagen gjort att Frankrike lyckats rädda 10 miljoner måltider. Nu får Arash Derambarsh ta emot hållbarhetspriset Win Win Gothenburg Sustainability Award. Prissumman är 1 miljon kronor.

Arash Derambarsh gör nu sällskap med andra miljö- och klimatkändisar som Al Gore och Kofi Annan som tidigar tagit emot priset.
”Arash Derambarsh och hans arbete är ett utmärkt exempel på att vi alla kan påverka på en högre nivå än den individuella. Hans fokus ligger på att förändra attityder och lyfta frågan om onödigt matsvinn till en samhällelig juridisk nivå. Den franska lagen tillåter inte längre det enorma resursslöseri som en icke-cirkulär livsmedelsförsörjning innebär, och där är Arash Derambarsh en nyckelfigur och ett föredöme”, säger Emma Dalväg, juryordförande Win Win Gothenburg Sustainability Award, i en kommentar.