Han ska göra svensk filmproduktion klimatsmartare

Produktionsmetoderna i svensk film tar noll hänsyn till miljö och klimat. Det skrev 250 filmarbetare i ett upprop på DN Debatt den 1 april. Nu anställer Film i Väst en miljöstrateg som ska driva på arbetet i branschen.

Producenten Ronny Fritsche blir miljöstrageg på deltid på Film i Väst.

Ett av problemen är enligt uppropet att filminspelningar i allt högre utsträckning förläggs till andra länder. Ett annat är att tidspress i kombination med snäva budgetar och en kultur inom filmbranschen bidrar till att resurser utnyttjas på ett ohållbart sätt.

Uppropet skrevs på av bland annat kända skådespelare som Sofia Helin, Gustaf Skarsgård, Lena Endre och Reine Brynolfsson. En av undertecknarna var producenten Ronny Fritsche, som nu ska börja arbetet som miljöstrateg på Film i Väst.

Film i Väst säger sig de senaste åren ha gått i bräschen för en mer hållbar filmproduktion i ett nära samarbete med Ronny Fritsche. Samarbetet har bland annat lett till Sveriges första utbildning inom hållbar filmproduktion, en rapport om hållbar filmproduktion och checklistor för olika funktioner i filmbranschen som ska göra branschen mer klimatsmart.
Målet med rekryteringen är enligt Film i Väst att öka kunskapen och miljömedvetenheten i hela branschen och införa fler klimatsmarta åtgärder i samband med filmproduktion.

Ronny Fritsche arbetar som producent på Zentropa men projektanställs nu på deltid av Film i Väst. Inledningsvis kommer utvalda samproduktioner att fungera som pilotprojekt, bland dem tv-serien Bäckström, som produceras av Yellowbird för C More och TV4.