Här är uppfinnaren som kanske kan lösa världens vattenproblem

Att avsalta havsvatten kräver mycket energi. Nu kommer uppfinningen som avsaltar havsvatten snabbt, billigt och med solen som enda energikälla. Som en liten bonus blir dricksvattnet också steriliserat.

Man brukar säga att det inte är bristen på lösningar och teknik som orsakar världens vattenproblem. Istället är det politik, fattigdom och bristande vattenhantering som ligger bakom det faktum att miljontals människor inte har tillgång till rent dricksvatten och sanitet.

Sydkoreanen Choong-Hyun Kim menar emellertid att hans uppfinning är så effektiv, enkel och billig att den ändå kan bli det som slutligen sätter stopp för världens vattenkriser som orsakar döden för 4000 barn varje dag i fattiga länder. Därör har han med egna medel tagit sig till World Water Week i Stockholm för att skaffa sig de kontakter som krävs för att komersialisera hans innovation.


Choong-Hyun Kim berättar att han förändrats som människa sedan han plötsligt uppfann en avsaltningsmaskin.

Choong-Hyun Kim arbetade tidigare som affärsman och han berättar att han inte har några tidigare erfarenheter från vetenskap eller innovationer. Idén till den soldrivna avsaltnings- och desinfektionslösningen kom plötsligt till honom en dag efter att han hade läst en rapport om världens vattenproblem och alla de barn som dog varje dag på grund av vattenbrist eller förorenat vatten.
– Jag tog illa vid mig av att läsa om alla barn som dog på grund av brist på vatten eller på grund av smutsigt vatten. Plötsligt så slog fanns tanken om avsaltningsmaskinen i mitt huvud. Det var som ett uppvaknande, och jag kan ärligt säga att det här har förändrat mig som människa, säger han när Miljöaktuellt träffar honom på Stockholmsmässans mässgolv.


Den naturliga vattencykeln så som vi lärt oss i skolan.

Uppfinningen som Choong-Hyun Kim hoppas ska lösa vattenproblemen i världen är enkel och den bygger på Jordens naturliga vattencirkel. Choong-Hyun Kim refererar glatt till den glättiga 80-talskomedin "Älskling – jag krympte barnen".
– Det jag har gjort är något liknande. Men det jag har krympt är världens vattencirkel – där solen värmer havsvatten till ånga, som kondenserar och sedan kyls för att bli till sötvatten och regn, säger han.


Så funkar Choong-Hyun Kims avsaltare.

Avsaltningsmaskinen
, som än så länge bara finns som en prototyp, bygger på ett kombinerade rör med tre olika kammare. En kammare innehåller salt havsvatten som kokas och sedan kondenserar mot den andra kammaren som innehåller kallt havsvatten. Det kondenserade sötvattnet samlas sedan upp i en trejde kammare i röret.

Idag finns redan liknande lösningar – till exempel testas just nu saltvattendrivna växthus som bygger på kondenserat havsvatten. Tricket med Choong-Hyun Kims lösning är emellertid energikällan. Att bara låta solen värma vatten till ånga tar tid och mängden sötvatten man kan kondensera är begränsat. Choong-Hyun Kim har snabbat upp den processen med en jättestor lins som fokuserar solens värme och kokar vattnet.
– Min lins gör att jag kan koka havsvattnet i 160 grader. Linsens effekt kan liknas vid värmen från 25 solar. Det finns liknande lösningar – men problemet för till exempel saltvattendrivna växthus är att de bara har en sol. Och då tar det tid att producera sötvatten.


Den enda prototypen.

Avsaltning av havsvatten är en stor industri – inte minst i Mellanöstern där man har lite sötvatten men tillräckligt med pengar för att driva stora avsaltningsanläggningar. Problemet är att energimängderna som krävs är höga  – konventionell avsaltning drar runt 3,5 Kwh per kubikmeter vatten. Vad det gäller storskalig avsaltning är det Siemens som kommit längst med att minska energimängderna – men de har än så länge bara kommit ner till 1,7 Kwh/m3. Choong-Hyun Kim berättar att det finns flera intressanta projekt där man försökt avsalta vatten med förnybara energikällor, bland annat på Hawaii där man försökt driva en avsaltningsanläggning med vindkraft.
– Det blev till slut ett misslyckande. Antalet vindkraftverk som måste till för att lyckas pressa vattnet genom avsaltningsfiltreran var alldeles för högt, och slutsatsen i projektet var att det inte gick att avsalta vatten med förnybara energikällor, säger han.

Den största fördelen med med Choong-Hyun Kims lösning är förstås att energin är gratis, och att avsaltaren är relativt lätt att bygga. Men jämför man med konventionell avsaltning finns fler fördelar – en är att maskinen också fungerar som vattenrenare då vattnet kokas och destilleras. Maskinen kan alltså likaväl användas för att rena förorenat sötvatten. Choong-Hyun Kim har fått stor uppmärksamhet för sin uppfinning. Bland annat har han blivit inbjuden att tala på torsdagens workshopen "Need for a Paradigm Shift: New Technologies and New Lifestyles".

För att
Choong-Hyun Kim ska få ut sin lösning på marknaden krävs emellertid kapital. Och det är därför han är nu befinner sig i Sverige på World Water Week.
– Jag behöver investerare. Det här är förstås för stort för bara mig. Jag måste hitta en partner – sen kan vi sätta igång och rädda barn.