31. Emma Enebog: Hon driver den konkreta cirkulära agendan framåt

Emma Enebog är hållbarhetschef på Myrorna och var drivande bakom den uppmärksammande kampanjen Aktivera din garderob i samband med klimatmötet i Paris i december.

Emma Enebog är hållbarhetschef på Myrorna och var drivande bakom den uppmärksammande kampanjen Aktivera din garderob i samband med klimatmötet i Paris i december. I grunden fanns en undersökning som visade att sju av tio svenskar bara använder hälften av kläderna i sin garderob kombinerat med tips för att förlänga livet på sina kläder.
– Det var jätteroligt att den kampanjen fick så bra spridning. Den ger en bra plattform för oss att prata om att öka återanvändningen och konsumtion på ett lättsamt sätt som inte handlar om att sluta köpa eller ha skuld. Jag är stolt över att vi genom internt teamwork har förflyttat oss till att jobba med budskap och opinion, det är nytt för oss och kommer från vår ambition att jobba utifrån omvärldsperspektivet, säger Emma Enebog.

Enebog tog nyligen initiativ till ett upcyclingsamarbete med Lindex, där begagnade jeans blir till skor i kedjans vårkollektion och i fjol startades ett samarbete med Indiska för insamling av uttjänta plagg i klädbutikerna.
– För några år sedan satte vi långsiktiga mål, bland annat om att öka återanvändningen, utifrån en omvärldsanalys, det är jag stolt över. Vi tittade på behoven i omvärlden och vad som är viktigt för att driva samhällsförändring genom konsumenter och andra aktörer på marknaden. Under 2015 har vi kommit i mål med flera saker.

Vilken är din största utmaning?
– Jag har en bra utgångspunkt med ett tydligt uppdrag och högt internt mandat. Men en utmaning kan vara att vi har ett sådant brett uppdrag, vi jobbar med allt från återanvändning till arbetspraktik. Allt jag vill utveckla ska fungera med helheten och gå i takt med den.

Ditt bästa tips till hållbarhetschefer?
– Jag skulle vilja ha alla andras tips! Jag tycker att jag hela tiden måste fylla på med ny inspiration och energi eftersom jag är en motor som ska driva. Det gör jag genom omvärldsbevakning, nätverkande och genom att brainstorma med kollegor!