Ikea: Nu är vi energioberoende i Norden

Ikea inviger i dag sin tredje vindkraftspark i Sverige och blir därmed - enligt egen utsago - 100 procent energioberoende i Norden.

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 27 maj.

Möbelföretaget har satsat 1,5 miljarder kronor på förnybar energi i Sverige och producerar nu mer energi än vad företagets verksamheter i Norden behöver.

Den nya vindkraftsparken på Glötesvålen i Härjedalen har 30 vindkraftverk och beräknas producera 229 gigawattimmar el per år.

Ikea äger sedan tidigare nio vindkraftverk på Korpfjället och sju på Rämsberget i Dalarna. Under året investerar Ikea 14 miljarder kronor globalt i vind- och solkraft. Målet är att vara energioberoende i världen år 2020.

– Hållbarhet är en central del i vår affärsidé. Allt från satsningen på att enbart erbjuda våra kunder energieffektiva LED-lampor till att våra verksamheter drivs med egen förnybar energi. Om vi ska kunna växa och uppfylla vår vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna måste vi göra det inom de begränsningar som finns för vår planet, säger Jonas Carlehed, hållbarhetsansvarig IKEA Sverige.

Läs mer här.