Japan: ”Noll procents chans att vi ändrar oss”

Enligt miljöminister Andreas Carlgren kan Cancun vara sista tillfället att skapa förtroende för klimatarbete i FN:s regi. Nu kan det bli Japan som sätter sista spiken i FN-kistan.

Japan avhopp från Kyoto-protokollet kan bli den avgörande spiken i kistan för det globala klimatsarmarbetet i FN:s regi. Och många delegater i Cancun frågar sig om man ska nöja sig med ett svagt avtal eller om man ska avstå helt?

Många av toppdelegaterna på mötet tycks ändå vara inne på den första linjen – hellre ett svagt avtal än inget alls. Inte minst för att rädda, eller i varje fall återskapa, förtroendet för klimatsamarbetet i FN:s regi. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnade vid sitt tal världen för att annars förlora den sista chansen att ta kontroll över klimatförhandlingarna.


Andreas Carlgren i Cancun. Foto: Miljödepartementet.

Men också många av världens ledare och miljöministrar har betonat vikten om att det åtminstone görs några framsteg på klimatmötet – om än så små.
– Vi måste få med oss några resultat. Det här kan vara sista tillfället att skapa fortsatt förtroende för klimatförhandlingarna i FN:s regi, sa till exempel miljöminister Andreas Carlgren till TT tidigare i veckan.

Nu verkar det mesta hänga på Japan och deras bojkott av Kyoto-protokollet. När bara två dagar återstår är en förlängning av Kyoto-protokollet ett absolut krav för att Kina och u-länderna ska gå med på en överenskommelse.
– Japanerna bearbetas hårt nu, säger miljöminister Andreas Carlgren till TT.

Enligt TT finns uppgifter om att japan kan tänka sig att ge med sig om även USA lovar minska sina utsläpp. Men andra uppgifter talar för att Japan står fast vid sitt beslut. I en intervju i brittiska The Guardian säger till exempel den japanska regeringsrepresentanten Akira Yamada att Japan inte kommer att ändra sig och att Japans beslut om att inte skriva på ett förlängt Kyoto-protokoll är "ett faktum".
– Många människor har illusionen att Japan kan ändra sin position. Men tyvärr, vi kommer inte att ändra oss. Chansen att vi ändrar oss är 0 procent, säger han till tidningen.