Kaffedriven bil slog hastighetsrekord

Många bilister klarar långfärderna tack vare kaffe. Nu kan dessutom resterna komma till användning då ett brittiskt team har byggt en bil som drivs med kaffesump. Och den sätter rekord.

Jem Stansfield är mannen som kom på idén. Han ville bygga en bil som går att köra på slaggprodukter, och lade märke till att kaféer producerar stora mängder kaffesump.

Det färdiga resultatet, döpt till Coffee Car, är en modifierad Rover SD1 med ett inbyggt förgasningssystem, som bränner ved och kaffesump i höga temperaturer. Resultatet blir en syntesgas av kolmonoxid, vätgas och metan som kan driva bilens förbränningsmotor, skriver CNET News.

Den 14 september uppnådde bilen en hastighet på 107 kilometer i timmen, och bröt därmed Guinness världsrekord för bilar som kör på organiskt avfall. Det krävde dock en hel del modifieringar av bilen. Bland annat gjorde man sig av med 250 kilo ”onödig” vikt.

Bilen har även slagit världsrekord för ”längsta sträcka körd med kaffedriven bil”. Även om konkurrensen är obefintlig så kördes den i alla fall mellan London och Manchester – en sträcka på cirka 336 kilometer.