Hållbarhetscontroller, Region Stockholm

Region Stockholm söker Hållbarhetscontroller

Vill du arbeta med att främja hållbara leveranskedjor och att säkerställa företags efterlevnad av hållbarhetskrav, i kombination med offentlig upphandling, då är det här tjänsten för dig!

 
Sedan 2010 bedriver Sveriges regioner ett nationellt samarbete för att främja hållbara leveranskedjor genom hållbara offentliga upp­hand­lingsmetoder. Vi vill, i samarbete och dialog med våra leveran­törer, säkerställa att de varor och tjänster som upphandlas är fram­ställda under hållbara och ansvarsfulla förhållanden.

Hos oss får du möjligheten att utvecklas både inom hållbarhetsområdet och offentlig upphandling. Du kommer att arbeta med våra nationellt samordnade uppföljningar och främja hållbara offentliga upphandlingsmetoder i enlighet med FN:s agenda 2030.
 

Tjänsten

I vikariatet som hållbarhetscontroller kommer du att stötta regionerna i arbetet som sker inom ramen för det nationella samarbetet för hållbar upphandling. Du kommer att arbeta självständigt med fokus på uppföljning av leverantörers miljöprestanda samt deras arbete med social hållbarhet i leveranskedjorna. Du kommer att ingå i ett litet team på det nationella kansliet för hållbar upphandling. Tjänsten är ett vikariat som sträcker sig t.o.m. mars 2021.

I ditt dagliga arbete kommer du att arbeta nära våra regionala kontaktpersoner för att bistå dem i arbetet med att genomföra de nationella handlingsplanerna för de prioriterade riskområdena. Du kommer därför i ditt arbete även att arbetsleda revisorer och föra dialog med marknadens olika aktörer.

Huvudsakliga ansvarsområden är att:
– stötta regionernas uppföljningar av sociala och miljömässiga krav, inklusive att skicka ut och bedöma egenrapporteringsenkäter, samordna och projektleda kontorsrevisioner och fabriksrevisioner, samt ansvara för efterföljande åtgärdsarbete.
– arbeta med utveckling av uppföljningsunderlag- och metodik.
– kommunicera resultat från uppföljningar till det nationella nätverket.
– stötta i framtagandet av riskanalyser inom de prioriterade riskområdena.
– tillsammans med kollegor på det nationella kansliet, kontinuerligt vidareutveckla uppföljningsarbetet inom ramen för det nationella samarbetet för hållbar upphandling.
 

Kvalifikationer

– Erfarenhet av att praktiskt utvärdera företags hållbarhetsarbete.
– Väl bekant med metodik för kontorsrevisioner samt fabriksrevisioner för uppföljning av sociala och miljömässiga krav, samt erfarenhet av att bedriva åtgärdsarbete för avvikelser från ställda hållbarhetskrav.
– God kunskap om relevanta ledningssystem för företags hållbarhetsarbete, vilket minst innefattar erfarenhet av att tillämpa FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter samt ISO14001.
– Kännedom om relevanta internationella uppföljningsprogram såsom SA8000, Amfori BSCI, SMETA, RCA m.fl.
– Kunskap om FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, ILO:s kärnkonventioner, samt anti-korruption
– Eftergymnasial utbildning med inriktning mot hållbarhetsvetenskap som t.ex. statsvetenskap och internationella relationer, eller annan för tjänsten relevant utbildning.
– God förmåga att formulera dig på svenska och engelska i tal och skrift samt självständigt ta fram texter.
– Kunskap om LOU och dess tillämpning, arbetsrättsliga frågor samt praktisk erfarenhet av att genomföra fysiska revisioner i leveranskedjor ses som meriterande.
 

Din profil

För att lyckas i ditt arbete bör du vara en nyfiken, drivande och engagerad person, som tycker att det är kul att interagera med många olika typer av aktörer. Du har mycket god förmåga att hantera komplexa underlag och frågeställningar samt ser möjligheter där andra inte gör det. Du har en analytisk förmåga att sammanställa resultat och dra slutsatser. Vidare är du noggrann och strukturerad i ditt arbete, lösningsorienterad och kommunikativ. Du trivs att arbeta i ett litet team och bidrar till en positiv laganda.

I urvalsprocessen kommer stor vikt att läggas vid de personliga egenskaperna.
 

Om Hållbar Upphandling

Sveriges regioner ansvarar för att alla invånare har tillgång till en god och väl fungerande hälso- och sjukvård, tandvård och kollektivtrafik. I enlighet med Agenda 2030 och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter verkar vi för en hållbar utveckling genom hållbar offentlig upphandling.

Sedan 2010 samarbetar Sveriges regioner i ett nationellt arbete med för att främja hållbara leveranskedjor genom hållbara offentliga upphandlings­metoder. Vi vill, i samarbete och dialog med våra leverantörer, säkerställa att de varor och tjänster som upphandlas är framställda under hållbara och ansvarsfulla förhållanden. För att samordna det nationella arbetet finns vid Region Stockholm ett nationellt sekretariat.
 

Ansökan

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta oss. Urval görs löpande.

Information om tjänsten lämnas av:
Karin Lonaeus (Hållbarhetsstrateg):
Tel: +46 722 10 56 03
Katharina Högdin (Nationell miljöstrateg):
Tel: +46 724689918

Vi ser fram emot din ansökan!

Tjänsten tillsätts under förutsättning att den inte behövs tas i anspråk för placering av redan anställda medarbetare i Region Stockholm.

 

Ansök nu

Ansök via direktansökningsknapparna senast 2019-10-20 och ange att du sökt via Aktuell Hållbarhet.

 

 


Placering: Stockholm

Yrkeskategori: Hållbarhetscontroller

Omfattning: Vikariat, Heltid

Referens nr: 165700

Sista ansökningsdatum: 2019-10-20

Information om tjänsten
Hållbarhetsstrateg, Karin Lonaeus, +46 722 10 56 03
Nationell miljöstrateg, Katharina Högdin, +46 724689918

Fackliga representanter
Vision, Heléne Söderholm, 08-123 140 54
SACO, Gunilla Evanth, 08-123 142 36

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.

 

Om Region Stockholm

Region Stockholm är en av landets största arbetsgivare och vi har ett livsviktigt uppdrag. Vårt ansvar är hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och att bidra till ett fritt och tillgängligt kulturliv i landets snabbaste växande region. Varje dag, dygnet runt.